Elfordulnak a baloldaliak Karácsonytól

KARÁCSONY Gergely; BERKI Krisztián; PUZSÉR Róbert
Budapest, 2019. szeptember 18. Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt (b2) sajtótájékoztatót tart az Átrium színház előtt, a budapesti Margit körúton 2019. szeptember 18-án. Karácsony Gergely főpolgármesterként pályázati alapot hozna létre a fővárosi független színházak, művészeti műhelyek támogatására. A háttérben egy teherautó áll, amelyen Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelölteket ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakát látható. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az október 13-án biztos részvételt ígérő budapestiek 56 százaléka szavazna Tarlós Istvánra. Karácsony Gergely népszerűsége tovább csökkent, már csak 38 százalékot érne el egy most vasárnap tartandó választáson – derül ki a Nézőpont Intézet 1000 fős, a Magyar Nemzet részére készített, budapesti, reprezentatív közvélemény-kutatásából. A változások hátterében a múlt héten Karácsony Gergely őszödi beszédeként emlegetett hangfelvétel állhat.
Vágólapra másolva!

Tovább nőtt Tarlós István előnye Karácsony Gergellyel szemben. Egyrészt a főpolgármester tábora is bővült 3 százalékponttal, másrészt Karácsony Gergely szavazótábora is csökkent (40-ről 38 százalékra). Ennek hátterében az áll, hogy a kormányellenes szavazók egyre kisebb része szavazna Karácsony Gergelyre, szeptember elejéhez képest 68 helyett 63 százalékuk.

Forrás: Nézőpont Intézet

A változások hátterében a múlt héten Karácsony Gergely őszödi beszédeként emlegetett hangfelvétel állhat. A kormányt korrupcióval vádoló ellenzékiek számára különösen kellemetlen, hogy az általuk támogatott Karácsony Gergelyre vetül a korrupció árnya. Ugyanis a budapestiek relatív többsége szerint (46 százalék) a zuglói szocialistáknak köze lehetett a Karácsony Gergely vezette kerület korrupciógyanús ügyeihez. Szintén többen gondolják azt, hogy Karácsony Gergely is felelős ezekért az ügyekért (33 százalék), mint amennyien az ellenkezőjét állítják (25 százalék). Még az ellenzéki szavazók körében is hasonló arányban vannak, akik szerint a zuglói szocialistáknak (47 százalék) és Karácsony Gergelynek is köze van korrupciós ügyekhez Zuglóban (34 százalék). A csütörtökön kirobbant botrány és annak fenti hatása a közvéleményre, veszélyeztetheti az ellenzéki összefogást is.

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy nőtt azok aránya is, akik úgy látják, Tarlós István fogja nyerni a választásokat: az összes budapesti választó kétharmada így gondolja (67 százalék).