Orbán Viktor: A jogállamiság Magyarországon becsületbeli ügy

Fidesz tisztújító kongresszusa, BOK Sportcsarnok, 2019.09.29.
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Tudomásul kell venni, hogy Közép-Európában a sajtószabadság és a jogállamiság nem egy politikai eszköz, mi ezt komolyan vesszük, és reméljük, hogy nem használják politikai fegyverként Magyarország ellen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Antti Rinne finn miniszterelnökkel. 
Vágólapra másolva!

Magyarországon 40 évig diktatúra volt, így a jogállamiság becsületbeli kérdés Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután találkozott Antti Rinne finn kormányfővel. Amikor megkérdőjelezik a jogállamiságot, akkor belelépnek a becsületünkbe - tette hozzá a magyar kormányfő a közösen tartott budapesti sajtótájékoztatón. A nemzetközi kapcsolatok arra épülnek, hogy tiszteletben tartjuk egymást, és nem becsméreljük - tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy van olyan jogintézmény Magyarországon, ami nincs Finnországban.

A költségvetési pénzek folyósítása ma is feltételekhez van kötve, ha valaki új szabályokat akar, ahhoz pontos szabályok kellenek - mondta Orbán Viktor.

Várhelyi Olivért jelöli Orbán Viktor

Orbán Viktor elmondta, hogy Ursula von der Leyen kérte, hogy jelöljön új embert Trócsányi László helyett az EU-biztosi pozícióba, miközben a bővítési biztosi portfólióban nincs változás.

- tette hozzá. Azt hittük, ez megkönnyíti a döntést, de nem így történt. Az EP nem válogathat a magyar politikusok között, így egy technokratát jelöltem, Várhelyi Olivér személyében - mondta Orbán Viktor.

Finnország csatlakozhat a kötelező kvótához

Antti Rinne a sajtótájékoztatón elmondta, hogy sok közös van a két ország között, de "egy jobb Európát kell építenünk". A finn kormányfő elégedett, hogy Magyarország is csatlakozni fog a hibrid fenyegetések elleni közös fellépéshez. A brexitről azt mondta Rinne, hogy bíznak abban, hogy megegyezéssel távozik Nagy-Britannia. Finnország miniszterelnökétől azt is kérdezték, mi a véleménye a kötelező kvótáról. Azt mondta, unió soros elnökeként figyelemmel követik a folyamatot, ha 20 ország részt vesz benne, akkor Finnország is csatlakozik hozzá.

Korábban írtunk róla, hogy komoly problémák vannak a finn alkotmányossággal és az igazságszolgáltatással is, mégis Magyarországot próbálja kritizálni a baloldali finn kormányfő. Kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben.