Megint a migránselosztást erőltette Macron

Vágólapra másolva!
A migránsbefogadást elutasító országok elleni szankciókat követelt a francia elnök kedden az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén. "A menekültek és bevándorlók jogait veszély fenyegeti Európában, noha az európaiság alapját jelenti a rászorulók megsegítése", jelentette ki a francia elnök Emmanuel Macron.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács fennállásának 70. évfordulója alkalmából tartott beszédében Macron azt mondta, az európaiak "azt kérték a kormányoktól, hogy kezeljék a migrációs helyzetet". "Ha nem vagyunk képesek választ adni a migrációs kihívásokra, ha megfeledkezünk alapvető kötelességeinkről, nem teszünk eleget az emberek akaratának, és sérül a demokrácia", fogalmazott.

Képviselői kérdésre válaszolva Macron úgy fogalmazott, a migránsok szétosztási kvótáját minden schengeni övezethez tartozó uniós tagországnak el kell fogadnia. A francia elnök szerint aki nem vesz részt a "közös felelősségvállalásban", aki nem csatlakozik a tengerből kimentett migránsok szétosztásához, annak az országnak fel kellene függeszteni a tagságát a schengeni övezetben.

Macron szerint ha az európai vezetők nem adnak megfelelő válaszokat a migráció problémájára, akkor "mindez teret hagy a tekintélyelvű vezetőknek, akik az emberek félelmére alapozva erősítik rendszereiket". Az európai határok védelme egyebek mellett az afrikai országok gazdasági felemelkedését szavatoló politika megteremtését, az embercsempész-hálózatok felszámolását jelenti – tette hozzá a francia államfő.