V4NA: Már a tortellinit is hamisítanák a muszlimok miatt

Vágólapra másolva!
Sertéshús helyett csirkehússal töltött tortellinit készítene az olaszországi Bologna püspöke egy közelgő vallási ünnep alkalmából, hogy azt a muszlim vallásúak is fogyaszthassák. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter szerint ez sértés az olasz gasztronómiai kultúrára nézve, amit „épp most próbálnak eltörölni".
Vágólapra másolva!

, fogalmazott Matteo Salvini közép-olaszországi kampánykörútjának keddi állomásán, Attigliano városában.

Olaszország volt belügyminiszterét Bologna püspökének, Matteo Zuppinak a terve háborította fel, aki csirkehúsosra cserélné a hagyományos sertéshúsos tortellinit, hogy a muszlim vallású migránsok is fogyaszthassanak a város védőszentje, Szent Proculus (San Petronio di Bologna) ünnepére készülő ebédből.

, idézi egy helyi orvos, Cesare Casini véleményét a Huffington Post hírportál olasz változata.

Lucia Borgonzoni, az olasz kulturális örökség minisztériumának volt államtitkára is Salvini mellé állt az olasz kulináris kultúra védelme szempontjából fontos kérdésben. „Már a tortellini receptjét is megmásítják, csak hogy az iszlamisták kedvében járjanak, ez szégyen! Egyesek ezt integrációnak nevezik, számomra azonban ez az olasz hagyományok elleni támadás, semmi köze az integrációhoz", mondta a Lega politikusa. „Elég lett volna sima [sajtos vagy pestós] tortellonit főzni, ha iszlám-barátabbak akartak volna lenni. De azzal nem kavartak volna vitát, és nem sértették volna meg egy egész város kultúráját", tette hozzá Borgonzoni.

A bolognai püspök azt is kezdeményezte, hogy a kedvelt tradicionális olasz felvágottból, az évszázadok óta sertéshúsból készülő mortadellából is készítsenek csirkehúsos változatot a hétvégi Szent Proculus-ünnepre.