A fényből a sötétbe

Vágólapra másolva!
Harsányi László, közgazdász, társadalomkutató, az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) történetének kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rövidesen megjelenő könyvéről.
Vágólapra másolva!

Harsányi László beszámolt arról, hogy az OMIKE történetét feldolgozó kutatásai most végre egy kötetben is megjelennek. Mint elmondta, ez a legsikeresebb magyar-zsidó közművelődési egyesület volt, ami 1909-től egészen 1950-ig működött, több ezer taggal, közreműködővel, az egyesületet Hevesi Simon főrabbi alapította.

Az OMIKE átélte az I. világháborút, dolgozott a numerus clausus alatt, majd elérkezett az az időpont 1939-ben, amikor is az I. zsidótörvény nyomán létrejött a Színművészeti Kamara, amikor is az OMIKE és a Pesti Izraelita Hitközség vezetői úgy határoztak, szükség van egy művészmentő programra. Ez lett a Művészakció, amelynek az első előadására 1939. november 11-én került sor a Goldmark teremben. Erre az eseményre is emlékezve rendezik meg Harsányi László könyvbemutatóját 2019. november 11-én szintén a Goldmark teremben.

A kutató elmondta, a könyv egy kellemetlen eseménynek is köszönhető a megszületését, mégpedig annak, hogy Harsányi Lászlót egykor kirúgták a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatói posztjáról, aminek köszönhetően hirtelen lett ideje a kutatásra, az írásra. Kezdetét vette egy több éven át tartó kutatómunka, könyvtárakban, levéltárakban, hitközségi adattárakban, a feldogozott dokumentumok először egy weboldalra kerültek fel, ami a mai napig is működik. Végül most jutott el oda, hogy könyv alakban is megjelenik ez a munka, a kötet címe: A fényből a sötétbe, a Napvilág Kiadó gondozásában.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.