Átadták a felújított Podmaniczky Frigyes teret

Podmaniczky Frigyes tér, V. kerület
Budapest, 2019. október 3. Verklis a felújított Podmaniczky Frigyes tér átadásán 2019. október 3-án. A rekonstrukció során 82 új fát ültettek és 30 százalékkal növelték a zöldfelületet. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Arany János utcai metrómegállónál lévő teret parkosították, több mint 80 fát ültettek. A rekonstrukció 1,2 milliárd forintból valósult meg.
Vágólapra másolva!

Az V. kerületi Podmaniczky Frigyes tér avatóünnepségén Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester elmondta, hogy a rekonstrukció során 82 új fát ültettek és

30 százalékkal növelték a zöldfelületet.

Városi viszonylatban valóságos erdőt hoztunk létre a belvárosban - fogalmazott.

A felújított Podmaniczky Frigyes tér az V. kerületben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A polgármester kijelentette, hogy mindezen felül a gyalogosbarát kifejezés valóban megállja a helyét, és a közösségi tér funkció mindenekfeletti. A látványtervektől az avatás napjáig hatalmas érdeklődés, aktív közreműködés és támogatás övezte a tér átalakulását, mondhatni, az közösségi tervezéssel valósult meg - mondta.

Az összefogás nem csak a lakosság részéről mutatkozott meg, hiszen az V. kerületi önkormányzat fejlesztését a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ pályázata is támogatta.

Szentgyörgyvölgyi Péter azt mondta, a Podmaniczky tér immár nemcsak egy metrómegálló, egy buszváró, hanem

egy liget, ahol érdemes megállni,

ahol megpihenhetünk, és ahol örömmel találkozhatunk egymással.

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Belváros-Lipótváros polgármestere és Rékai Vilma kerületi nyugdíjas a felújított Podmaniczky Frigyes téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A közreadott sajtóanyag szerint az újonnan ültetett fák és a korábbi növényzet megtartása mellett 220 négyzetméternyi cserje- és 40 négyzetméternyi évelőfelületet telepítettek. A fák gondozása érdekében kétkörös gyökérzónás öntözőberendezést telepítettek, amelynek vezérlését szél- és esőérzékelő szenzor segíti, ez anyagi és környezetvédelmi szempontból is hatékony üzemeltetést tesz lehetővé.

A téren -

a trolibusz-végállomás megszüntetésével - jelentősen nőtt a gyalogosok által használható területet,

és az útpálya szintbe emelésével a tér gyalogosbaráttá is vált. A szintén megújult Bank utcán keresztül a Vadász utca irányába továbbvezető új gyalogos-átkelőhelyet építettek ki. A tér északi és déli részén kerékpártárolókat helyeztek el.

Verklis a felújított Podmaniczky Frigyes tér átadásán Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az új természetes lapkő burkolat magas minőségű és hosszú távon is esztétikus megjelenést nyújtó, strapabíró és könnyen tisztítható gránit és porfír. Jelenleg a téren a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, amely várhatóan október 20-ig befejeződik. Kisebb munkálatok mellett a tér a gyalogosok számára zavartalanul használható - írták.

A Podmaniczky tér rekonstrukciója mintegy 1,2 milliárd forintból valósult meg.