Csúnyán lebukott a momentumos Soproni Tamás az adótartozásával

Soproni Tamás
Soproni Tamás a Momentum alelnöke 2018. január 8-án az ATV-ben
Vágólapra másolva!
Bár perrel fenyegetőzött Soproni Tamás annak kapcsán, hogy az Origo arról írt, hogy a Terézvárosi Önkormányzat vizsgálatot indított a politikus egyik cége ellen, amiért nem fizette meg az egyik helyi adót, azonban a momentumos politikus azzal már nem büszkélkedett el, hogy valóban volt tartozása, amit azóta egyébként nagyon gyorsan befizetett.
Vágólapra másolva!

Lakossági bejelentés nyomán indított vizsgálatot a Terézvárosi Önkormányzat Soproni Tamás ellen, mivel a momentumos politikus nem tesz eleget adófizetési kötelezettségeinek a vállalata után – számoltunk be még szeptember 23-án az esetről. Ezt követően Soproni perrel fenyegette meg lapunkat, és bemutatott a Facebook-oldalán egy nullás igazolást, miszerint a cégének nincs adótartozása a NAV és a Főpolgármesteri Hivatal adóhatósága felé.

Soproni Tamás azzal próbálta menteni az adótartozását, hogy olyan adókról mutatott be nullás igazolást, amit nem a helyi önkormányzatnak kell megfizetni Forrás: Origo

Azonban kiderült, hogy Soproni cége a helyi építményadót nem fizette meg, azt pedig nem a főváros és a NAV felé kell befizetni, hanem a helyi önkormányzatnak. Az Origo most úgy értesült, hogy

Soproni szeptember 20-án befizette az elmaradt építményadót,

és egy héttel később kérte ki a nullás igazolást. Mindez tehát bizonyítja azt, hogy Soproninak minden fenyegetőzés ellenére valóban volt tartozása.

Az építményadó helyi adófajta, ezt a helyi önkormányzat felé kell bevallani és befizetni (nem a NAV-nak). Jelen esetben az építményadó-fizetési kötelezettség amiatt keletkezett, mert egy céget jelentettek be az ingatlanba (és így már nem mentes az ingatlan az építményadó fizetése alól). Az adó alanya (a fizetésre kötelezett) az ingatlan tulajdonosa. Az építményadó ugyanis nem központi, hanem helyi adó, azt Terézvárosba kell befizetni, erről viszont nem volt úgynevezett „nullás igazolása" Soproninak, amikor kiállt a nyilvánosság elé a közösségi oldalán.

Elítéltekkel szelfizik vígan Soproni

A Fidesz-KDNP terézvárosi frakciója szerint egyébként nem számít különleges dolognak Soproni karrierjében, hogy olyan emberekkel veteti körbe magát, veszi be a csapatába és delegálja őket fontos pozíciókba, akik szintén tartoznak a terézvárosi önkormányzatnak.

Arról nem beszélve, hogy velük szemben egy újabb ingatlanügyben is vádat emelt az ügyészség néhány hete - zárult a nyilatkozat.

Hatvani Csaba, Terézváros korábbi balliberális alpolgármestere (balra), korábban már jogerősen elítélték Forrás: MTI/Kollányi Péter

Gyanús emberek Soproni körül

Mint arról korábban beszámoltunk, ismeretlenek azzal keresték meg a terézvárosi Fidesz egyik önkormányzati jelöltjét, hogy körzetbeli ellenfele, a szocialista Bálint György a józsefvárosi piac utolsó vezetőjeként kétes hírnevet szerzett magának. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz az ügy vége, az viszont biztosnak látszik, hogy újabb gyanús múltú politikus kapott helyett Soproni Tamás momentumos polgármesterjelölt VI. kerületi jelöltjei között.

Ahogy korában beszámoltunk róla, nem Bálint az egyetlen furcsa jelölt Soproni Tamás momentumos polgármesterjelölt csapatában.