2,5 millió ember kap novemberben nyugdíjprémiumot

2019.10.03. 09:40

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán beszélt az idei nyugdíjprémiumról.

Novák Katalin azt mondta, hogy két és fél millióan számíthatnak a novemberi nyugdíjprémiumra, mert nemcsak az öregségi nyugdíjasok, hanem minden nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember megkapja azt, aki jogszabályilag jogosult rá.

Novák Katalin arról is beszélt, hogy az állam akkor tud nyugdíjprémiumot adni, ha a gazdaság növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Idén 4,6 százalékkal nő a magyar GDP, így a prémium 22 ezer forintos maximális összege minden eddiginél magasabb.

2019 a harmadik olyan év, amikor az emberek szorgalmának köszönhetően prémiumot adnak a nyugdíjasoknak - mondta Novák Katalin.

Az államtitkár hozzátette, ha a gazdaság növekedése jövőre is meghaladja a 3,5 százalékot, ismét számíthatnak a nyugdíjasok a prémiumra.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszédet mond a III. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2019. szeptember 5-énForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány 2010-ben azt ígérte, hogy a nyugdíjak megőrzik értékállóságukat, ennek érdekében minden évben az inflációnak megfelelően emelik a nyugdíj összegét. Emellett ha az infláció a várnál magasabb, kifizetik a különbözetet. Ez az összeg idén átlagosan tízezer forint - mondta.

Novák Katalin a Kossuth rádió, Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a juttatások átutalása november 12. után történik, és az összeg postai úton is novemberben érkezik.
A prémiummal és a kiegészítéssel azt szeretnék éreztetni a nyugdíjasokkal, hogy az állam tudja, a bővülésben az ő teljesítményük is benne van - jegyezte meg az államtitkár.