Tarlós István magabiztosan őrzi vezető pozícióját a főpolgármester-aspiránsok között, az ellenzéki jelöltek a kampányidőszakban sem tudtak fordítani a népszerűtlenségüket okozó tendenciákon - derül ki a Századvég első hivatalos választási előrejelzéséből, amely több kutatási hullám adatai alapján a biztos szavazók körében készült

A Századvég korábbi kutatásai kapcsán két fontos kijelentés tehető a főpolgármester-választással kapcsolatban. Egyrészt a fővárosiak többsége valamennyi meghatározó terület (különösen Budapest hosszú távú fejlesztése, illetve az infrastruktúra modernizálása) tekintetében alkalmasabbnak tartja Tarlós Istvánt a városvezetésre, mint a baloldal jelöltjét, Karácsony Gergelyt. Másrészt a közvélemény a főpolgármesterben egy erőskezű, határozott vezetőt lát, míg a zuglói polgármestert a budapestiek tapasztalatlan, bizonytalan politikai karakternek tartják.  Mindezek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi választók háromnegyede Tarlós István győzelmével kalkulál az októberi voksoláson,

Karácsony Gergely megválasztását pedig még a baloldali szavazók többsége sem tartja reálisnak. E reményvesztettség demoralizáló hatással lehet a balliberális szavazóbázisra.

Stabil előny Tarlósnál

A fenti megállapítások tükröződnek a főpolgármester-preferencia számokban is, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy Karácsony Gergely hangfelvétel-botrányának következményei vélhetően még tovább rombolták a zuglói polgármester tekintélyét, melynek hatására a kampányidőszak hátralévő részében további támogatókat veszíthet. A Századvég első hivatalos főpolgármester-preferencia előrejelzése szerint a budapestiek a főpolgármestert tekintik az egyetlen, valóban kompetens jelöltnek:

  • Tarlós Istvánra a biztos szavazók 51 százaléka adná a voksát.
  • Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg
  • a két televíziós személyiség, Puzsér Róbert és Berki Krisztián továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében.
Forrás: Századvég

Népszerűtlenségük arra vezethető vissza, hogy e két jelölt a választási kampány során sem politikusként, hanem celebként viselkedik, így a budapestiek nem tekintik őket politikai tényezőnek - írja a Századvég kutatása.