Tarlós István főpolgármester nevetségesnek minősítette Karácsony Gergely zuglói polgármester, ellenzéki főpolgármester-jelölt csütörtöki nyílt levelét.

A főpolgármester Karácsony Gergely hozzá intézett nyílt levelére reagálva az MTI-nek azt mondta, hogy a "nemtelen módszereket" elítéli: a nyílt levél "meglepő, meg nem is", különös tekintettel arra, hogy Karácsony Gergely "végighazudta" a kampányt, és mindenről beszélt, csak arról nem, amiről kellett volna. Az érdemi kérdéseket "titkolózás, tapintatos hallgatás" övezte - tette hozzá.

Tarlós István azt mondta, Karácsony Gergely "most összehord hetet-havat", kerületi polgármesterek állítólagos plakátrongálásait hánytorgatja fel neki, vitát reklamál, miközben ő már egyértelműen közölte az ellenzéki jelölttel, melyek a feltételei egy vitához. 
Soha nem mondtam, hogy ne legyen vita - jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, Karácsony Gergely két hete nem reagál arra, hogy lefolytasson "egy éles vitát" a szintén főpolgármester-jelölt Puzsér Róberttel, aki pedig vállalkozott erre. Teszi ezt, miközben zuglói teljesítménye "mérhetetlen", és mindig azt mondja, hogy Puzsér Róbertet figyelembe kell venni - jegyezte meg Tarlós István.

Karácsony Gergely kerüli az éles vitát Puzsér Róberttel szembenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A főpolgármester kitért arra is, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt "mindenféle bűncselekményeket emleget a Fidesznek célozva". Miközben

  • egyik nap azt mondja, hogy a Fideszben ki mindenkit akar börtönbe csukatni,
  • másnap azt, hogy majd a Fidesszel nagyon jól együtt fog működni,
  • majd harmadnap megint bűncselekményekkel gyanúsítja őket

- közölte Tarlós István.

Tarlós szerint Karácsony hazudik

Tarlós azt is elmondta, hogy Karácsony Gergely "összevissza hazudozott" patkányügyben, a zuglói parkolási szerződés ügyében, és "hazudoznak a lehallgatási ügyben is".

Ez utóbbi esetében, ahelyett, hogy egy hét alatt tisztáznák az ügyet, megneveznék a beszélgetőpartnert, hatósággal vizsgáltatnák meg a felvételt, hol van megvágva, "életszerűtlen vádaskodásokba bocsátkoznak", és minden nap mást mondanak. 

Ettől függetlenül nem a technika a lényeg, hanem a tartalom, amit Karácsony Gergely saját hangján kimondott. Ezek nagyon súlyos mondatok  - jelentette ki Tarlós István, hozzátéve, Karácsony Gergely a politikai szövetségeseit "egészen durván pocskondiázza, szidja, bűnözőnek nevezi".

A főpolgármester szerint Karácsony Gergely "belezavarodott" a lehallgatási botrányba is.

Karácsony az őt fenyegető szocialistával ölelkezik

Tarlós István szólt arról is, "mindenki arról beszél" már legalább egy éve, hogy Tóth Csaba, a zuglói MSZP-szervezet elnöke fenyegeti Karácsony Gergelyt, és ő fél tőle. Ezt követően pedig vele fényképezkedik, összeölelkeznek. Mindeközben bűnvádi eljárást indítanak az ügyben nem fideszes képviselő feljelentése alapján - jegyezte meg Tarlós István.

A főpolgármester azt mondta, hogy ugyanez a helyzet a XIV. kerületi parkolási szerződéssel, amelyet Karácsony Gergely bűncselekménynek, piszkos alkunak, korrupciónak nevez. Ugyanakkor "lehajtott fejjel aláírja" a szerződést. Úgy fogalmazott: Ő maga tisztakezű szerintem, de nyilván ott is megfélemlítették, valamiért feljelentés helyett (...) inkább aláírta a szerződést. 

Tarlós István "egészen nevetségesnek" nevezte, azt, amit Karácsony Gergely a nyílt levelében állít. Hangsúlyozta, hogy ő teljesítményeket, előkészített és megvalósított projekteket, intézkedéseket sorol hetek óta. Karácsony Gergely ehelyett hallgat Zuglóról, "siránkozik, panaszkodik, titkolózik".

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki kampány "egészen szánalmas", "ilyen mellébeszélésekkel, örökös panaszkodásokkal" még nem találkozott.

Tarlós István szerint szánalmas az ellenzéki kampányForrás: MTI/Mónus Márton

Kitért arra is, hogy legalább négy rendezvényét zavarták meg, és a Bajcsy-Zsilinszky úton végig megrongálták a plakátjait, csak éppen ő nem ment be '"a televízióba siránkozni".

A főpolgármester beszélt arról is, hogy napvilágot láttak "legalábbis gyanús" közvélemény-kutatások, a Medián Karácsony Gergely munkáltatója volt, és Hann Endre, a közvélemény-kutató intézet ügyvezető igazgatója "ott van (Karácsony Gergely) tanácsadói között".

Tarlós István végül kijelentette: ez a nyílt levél rimánkodás, hogy engem mindig bántanak, mindig félrevezetnek. Sajnáljatok meg és szavazzatok rám.  Ilyen módszerekhez nem hajlandó folyamodni - mondta a főpolgármester.