Varga Judit: Október 13-án meg kell védeni az eredményeinket

2019.10.04. 23:57

Az elmúlt években elért eredmények védelmére hívta fel hallgatóságát Varga Judit igazságügyi miniszter pénteken a Fidesz-KDNP országjárásának berettyóújfalui állomásán. Nem lehet azokra bízni a jövőt, akik egyszer már tönkretették az országot.

Varga Judit közölte: a települések élére az önkormányzati választáson olyan alkalmas vezetőket kell választani, akik a kormánnyal szorosan együttműködve folytatják az építkezést, a 2010-ben elkezdett munkát.

Ez a választás valódi tétje

- tette hozzá.

Az igazságügyi miniszter a védendő értékek és eredmények közül elsőként a gazdasági sikereket említette.

Kiemelte:

2019-ben a GDP 5 százalék feletti növekedése egyedülálló Európában, a 2010 óta több mint 10 százalékkal csökkentett adósságállománnyal az öt legjobb között van az ország az Európai Unióban, miközben ebben az időszakban 791 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Próbáljuk meg értékelni a jót, elismerni a kiváló eredményeket", 

amelyek a munka tiszteletén alapulnak - mondta, hozzátéve, hogy ma több mint 4,5 millió a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliek rátája pedig 3,4 százalékra csökkent.

Varga Judit a megvédésre érdemes területek között említette a családtámogatási rendszert, szólt a családvédelmi akciótervről, rámutatva arra, hogy Magyarország a GDP 4,6 százalékát költi családtámogatásra, miközben az európai uniós átlag 2 százalék körüli.

Hiszünk abban, hogy a magyarság fiatalodó nemzet lehet" - mondta, jelezve, hogy jövőre a költségvetésből 2228 milliárd forintot fordítanak a magyar családok támogatására.

Az igazságügyi tárca vezetője kitért az önkormányzatok helyzetére is, emlékeztetve arra, hogy a 2002 és 2010 között eladósított helyhatóságoktól 2011 és 2014 között 1368 milliárd forint adósságot vállalt át a kormány.

Megemlítette, hogy a Modern városok program keretében eddig 138 milliárd forintot költhettek helyi fejlesztésekre, a Magyar falu program keretében pedig 50 milliárdot fordíthatnak útfejlesztésre.

Varga Judit a biztonsággal összefüggésben azt mondta,

az elkövetkező években a legnagyobb kihívás a migráció lesz Európában."Magyarország biztonságos hely, de ez a kérdés továbbra is jelentős kihívást jelent majd, amiben nagy az önkormányzati vezetők felelőssége - tette hozzá.

Ezen a területen is van mit megvédeni - jelezte, megemlítve a 300 kilométer hosszú határkerítést, a "hermetikusan záró jogrendszert", és azt, hogy ma hatezerrel több a rendőr, mint amennyi 2010-ben volt.

Varga Judit közölte: az ellenzéki képviselők itthon és Brüsszelben is "pozíciójukat az ország támadására használják".

Muraközi István (Fidesz-KDNP), a város polgármestere és polgármesterjelöltje azt mondta, hogy az elmúlt években több 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett a bihari térségbe, és 2018-ban a gyorsforgalmi úthálózat is elérte a várost.

A választás tétjének nevezte, hogy folytatódik-e az építkezés, a gyarapodás, vagy ellenfeleik háborúskodásnak teszik ki a települést.