Az előkészítő ülésen a vádat ismertették, amely szerint a 36 éves áldozatra 2013. szeptember 25-én a vádlottak padján ülő középkorú férfi támadt rá a XXIII. kerület Szigetdűlő középső részén, a bicikliúton. Megütötte, majd megerőszakolta, végül egy zsinórral megfojtotta és elvette a mobiltelefonját.

A rendőrség évekig eredménytelenül nyomozott, majd 

2018 őszén sikerült DNS-vizsgálatokkal azonosítani az akkor éppen börtönben ülő R. Szilvesztert, 

akinek a bv-intézetben letétbe helyezett tárgyai között megtalálták az áldozat mobiltelefonját.

A soroksári futónő, Kardosné Gyurik KrisztinaForrás: Bors/Fejér Bálint

A vádlott a hétfői tárgyaláson úgy nyilatkozott, egyelőre nem tesz érdemi vallomást. Személyi körülményeiről annyi derült ki, hogy szakmunkás végzettsége van, többszörösen büntetett előéletű lopás és garázdaság miatt. 

Lichy József, a vádlott védője az előkészítő ülés után újságíróknak azt mondta, az orvosszakértői vélemények között ellentmondások lehetnek, és a DNS-nyomok rögzítése is vet fel kérdéseket. Hozzátette, emberölési ügyekben általában nem hallgathat a vádlott az eljárás végéig, a bizonyítás egy pontján védencének feltehetően meg kell majd szólalnia. 

R. Szilveszterről a védő annyit mondott, 

remeteként élt, de nem primitív személyiség, viszonylag értelmes, jó felfogású. 

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit aljas indokból elkövetett emberöléssel, szexuális erőszakkal és kifosztással vádolja, amelyért akár életfogytiglan is kiszabható.  A Fővárosi Törvényszék a következő tárgyalást 2020 januárjára tűzte ki, akkor kezdődik el az érdemi bizonyítás.