Karácsony Gergely már megint összevissza beszél, ezúttal a kispesti korrupciós botránnyal kapcsolatban. Az érezhetően ideges, sarokba szorított politikusként viselkedő Karácsony ezúttal ellentmondott saját jelöltjének, Gajda Péternek, Kispest szocialista polgármesterének a hétfői tájékoztatóján. Miután mutattak neki két képet Lackner Csabáról, az egyik Lackner hivatalos fotója az önkormányzat honlapjáról, a másik pedig egy kivágott fotó a Hír TV által bemutatott felvételről, Karácsony elismerte, hogy nagy a hasonlóság a két férfi között. Ezzel szemben Kispest polgármestere korábban azt mondta, hogy nem ismeri fel a videofelvételen a férfit. Karácsony Gergely kispesti jelöltjeinek a botránya pénteken robbant ki. A Magyar Nemzet és a Hír TV birtokába jutott hangfelvételeken közpénzek ellopásáról, az önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt Lackner Csaba kispesti MSZP-s önkormányzati képviselő. A felvételeken a kispesti polgármester bizalmi embere és Lackner baráti köre fedi fel legbensőbb „üzleti" titkait, egyes anyagokon a beszélgetés közben „kólának" nevezett fehér port rendeznek „utcákba" egy bankkártya segítségével és alkoholt fogyasztanak.

Én ezt a fiatalembert nem ismerem, Gajda Pétert viszont jól ismerem, és ő azt mondta, hogy nem ismerte fel Lackner Csabát a felvételen, sem a hanganyagot – így kommentálta a baloldal legújabb korrupciós botrányát Karácsony Gergely hétfő délutáni tájékoztatóján. A főpolgármester-jelöltnek a Hír TV tudósítója a tájékoztatón bemutatott két különböző képet Lackner Csabáról. Az egyik Lackner hivatalos fotója az önkormányzat honlapjáról, a másik pedig egy kivágott fotó a Hír TV által bemutatott felvételről.

Karácsony a képeket megnézve azt mondta „a két képen nagyon nagy a hasonlóság”. Mindez a kijelentés szembemegy Gajda Péter korábbi megnyilatkozásaival. Kispest polgármestere korábban arról beszélt, hogy szerinte nem Lackner Csaba látható a felvételen, mivel ő nem ismeri fel. Karácsony tehát ellentmondott a szocialista polgármester korábbi szavainak.

Karácsony Gergely szerint nagy a hasonlóság Lackner Csaba és Lackner Csaba közöttForrás: MTI/Mónus Márton

Jól begyakorolt szöveget ismételgetett Karácsony

A mai sajtótájékoztatón egyébként Karácsony mantraszerűen ismételgette, hogy ebben a vitában Gajda Péternek ad igazat, a hangfelvétel nem bizonyít semmit, ezért nem is kell semmilyen vizsgálatot indítani. Abban az esetben, ha igaz a felvétel bármelyik jelölttel kapcsolatban, akkor nyilvánvalóan vissza kellene lépniük - mondta egy másik kérdésre Karácsony. A teljesen alkalmatlan főpolgármester-jelölt

arra sem tudott válaszolni, hogy Lackner miért törölte a magyarázkodó bejegyzését. 

Kránitz Krisztián nem lett visszaléptetve, mert nem is volt jelölt, valószínűleg a többi ellenzéki párttal való megállapodás miatt nem indulhatott, de a pontos részleteket nem ismerem – mondta a főpolgármester-jelölt az Origo azon kérdésére, miszerint ha a felvételen lévő minden állítás hamis, akkor a kispesti vagyonkezelő vezetője, miért nem indul a mostani önkormányzati választáson.  

Pénteken robbant a gigabotrány

Mint ismert, a Hír TV pénteken hozta nyilvánosságra azt a képfelvétel-, és hanganyagrészletet, amelyen Lackner drogozás közben 100 millió forintos lopásokról beszél. Az ismeretlen körülmények között, valamikor nyáron rögzített beszélgetésből kiderült az is, hogy a szocialista politikus több mint négyszer annyi pénzt keres havonta, mint amennyi a valós, bevallott jövedelme. A szocialista képviselő arról is értekezett a felvételen, hogy Kránitz Krisztián (MSZP) képviselőtársának, aki egyben a kispesti vagyonkezelő igazgatója is, több száz millió forintos eltitkolt vagyona van. Lackner továbbá azzal is dicsekedett, az önkormányzati pénzek hogyan kerültek visszaosztásra a külső vállalkozásoktól.

A Magyar Nemzet szombaton, a HírTV vasárnap délelőtt újabb részleteket mutatott be az utóbbi idők legnagyobb korrupciós botrányáról, kiderült, hogy Gajda Péter, Kispest szocialista polgármestere, Karácsony Gergely jelöltje mintegy hárommillió forint korrupciós pénzt fogadott el az egyik önkormányzati mutyi után.

Mindezek után szánalmasan tartják magukat az alkalmatlan főpolgármester-jelölt, Karácsony Gergely kispesti jelöltjei a taktikához, miszerint úgy tesznek, mintha nem ismernék fel egymást a HírTV által nyilvánosságra hozott kép- és hanganyagokon. Érthető módon a kiszivárgott beszélgetés érzékenyen érintette a korrupciógyanúba keveredett polgármestert, aki közösségi oldalán próbált meg reagálni a fejleményekre.

Forrás: Gajda Péter/Facebook

Nem akarja felismerni kokainozó bizalmasát

A szocialista politikus rágalomnak tartja a személyével kapcsolatos, a helyi és országos sajtóban megjelent híreket. Ezt azzal a - már jól ismert ellenzéki - érveléssel igyekezett alátámasztani, miszerint

  • a felvételek többsége bizonytalan eredetű;
  • számára azonosíthatatlan és ismeretlen emberek szerepelnek rajtuk; és
  • amúgy is manipulált beszélgetésekről van szó.

Ez már csak azért is hazugság, mert

  • Gajda heti rendszerességgel sportol együtt a felvételen a fehér port utcákba rendező és a kerületi pénzek visszaosztásáról értekező Lacknerral, és a többszáz millió forintos vagyonra szert tevő Kránitz Krisztiánnal, így feltehetően nem esik nehezére felismerni barátait;
  • Lackner sem tagadta, hogy ő van a felvételen

Mint ismert, Gajda egyszer már eljátszotta a fel nem ismerős cselt. Az ATV-nek nyilatkozva arról beszélt, nem ismeri fel Lacknert a kiszivárgott videofelvételen. "Én ezen a videofelvételen nem ismertem fel se hangban, se képben Lackner Csabát" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a felvételen látható „locsi-fecsi" bármi lehet.

Gyurcsányék is eljátszották a trükköt

Azt követően, hogy napvilágra került Karácsonyék kellemetlen ügye, az ellenzéki politikusok rendszerint úgy tesznek, mintha nem ismernék fel Karácsony jelöltjeit a felvételeken. Ennek legszebb példáját Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció frakciószóvivője mutatta be, aki vasárnapi sajtótájékoztatóján a Hír TV kérdésére - Lacknerra utalva - kerek perec kijelentette, hogy "nem ismerem ezt az embert." A politikus válaszaiból kiderült, hogy fenntartások nélkül elfogadja Gajda Péter érvelését, miszerint nem ismeri fel a szereplőket a nyilvánosságra hozott anyagokon. "Gajda Péter azt mondta, cáfolja a videóban elhangzottakat, és ennek a hitelességét is megkérdőjelezi. Mi ezt elhisszük Gajda Péternek, így e szerint járunk el" - fogalmazott a Gyurcsány-párti politikus.