Már közel félmillió ember otthonteremtését segítette a csok

2019.10.07. 11:57

A kormány a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül már félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.

2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyerekszámmal kalkulálva közel félmillió magyar embert jelent - mondta a sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzátette: a támogatási összeg eléri a 340 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük ezeknek a családoknak összesen az otthonteremtésre.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkárForrás: MTI/Mónus Márton

A 2015. július 1-jén bevezetett csok támogatottjainak mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig a csokhoz kapcsolódóan 55 ezer gyerek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők.Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az újépítésű lakások és házak esetében tíz építkezésből kilenchez, míg a használt lakásoknál minden hatodik vásárláshoz veszik igénybe csokot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.

Novák Katalin kitért arra, egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy idén július 1-jétől a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni. Elmondta, a július 1-je óta felvett kölcsönök esetében már többen igényeltek hitelt használt lakáshoz, mint újhoz.

2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot.Forrás: 123rf

Az államtitkár kiemelte, a csok és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés, már 60 ezer család élt a családvédelmi akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével.

Kiemelte, hogy a kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy minél könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, dolgozni, minél jobb legyen itt élni.
Szeretnénk ha Magyarország előbb-utóbb valóban egy családbarát ország lenne - jelentette ki Novák Katalin.