Már közel félmillió ember otthonteremtését segítette a csok

family home house key hand apartment mortgage residential maison kids lawn life lifestyle loan man modern new outdoors owner ownership people person portrait property purchase real estate group happiness happy housing insurance holding realtor realty rent
CSOK családiház építés
Vágólapra másolva!
A kormány a családi otthonteremtési kedvezményen (csok) keresztül már félmillió magyar ember otthonteremtését tudta segíteni – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfőn sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

2019. augusztus végéig

114 ezer család igényelte a csokot, ami az átlagos gyerekszámmal kalkulálva közel félmillió

magyar embert jelent - mondta a sajtótájékoztatón Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Hozzátette: a támogatási összeg eléri a 340 milliárd forintot, ennyivel kevesebbet kellett költeniük ezeknek a családoknak összesen az otthonteremtésre.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Forrás: MTI/Mónus Márton

A 2015. július 1-jén bevezetett csok támogatottjainak mintegy fele kétgyermekes, 37 százaléka pedig háromgyermekes, és eddig a csokhoz kapcsolódóan

55 ezer gyerek megszületését vállalták előre a szülők vagy leendő szülők.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy az újépítésű lakások és házak esetében tíz építkezésből kilenchez, míg a használt lakásoknál minden hatodik vásárláshoz veszik igénybe csokot. A támogatás kétharmadát új, egyharmadát használt ingatlanra fordítják a családok.

Novák Katalin kitért arra, egyre többen élnek azzal a lehetőséggel is, hogy idén július 1-jétől a csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt már használt ingatlanok vásárlásához is igénybe lehet venni. Elmondta, a július 1-je óta felvett kölcsönök esetében már

többen igényeltek hitelt használt lakáshoz, mint újhoz.

2019. augusztus végéig 114 ezer család igényelte a csokot. Forrás: 123rf

Az államtitkár kiemelte, a csok és az otthonteremtési program egyéb elemei iránt töretlenül nagy az érdeklődés, már 60 ezer család élt a családvédelmi akcióterv által nyújtott lehetőségek valamelyikével.

Kiemelte, hogy a kormány célja az otthonteremtési programon keresztül is az, hogy minél könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, dolgozni, minél jobb legyen itt élni.

- jelentette ki Novák Katalin.