Heten élték túl május 29-én a dunai hajóbalesetet, amelyben a Viking Sigyn elgázolta a Hableány nevű turistahajót, 35 emberrel a fedélzetén. A 28 halálos áldozatot követelő tragédiában többen a kis hajó belsejében rekedtek, nekik esélyük sem volt a túlélésre. Azok viszont, akik a hajó fedélzetén álltak, kaptak egy esélyt. Ugyanakkor közülük sem sikerült mindenkinek. A Viking Sigynt követő hatalmas szállodahajó, a Viking Idun ugyanis lassított, de nem állt meg, áthaladt a baleset helyszínén. Több túlélő vallomásából kiderül, hogy azt hitték, halálra gázolja őket a jéghideg Dunában. 

Ketten maradtunk, már nem hallottam kiabálást

Nem voltam sokat a víz alatt, ezért pontosan tudom, hogy mi történt, és hogy hol történt a baleset. Mikor visszanéztem, még láttam a süllyedő hajóm orrát. Láttam, hogy a hajó környékén egyesével jönnek fel az emberek a víz felszínére. Először csak 1-2 ember jött fel, utána több mint 10 ember bukkant fel. Ezek az emberek egymásba kapaszkodtak, hogy fennmaradjanak a vízen, és kétségbeesetten segítségért kiabáltak" 

– emlékezett vissza An Heecheul a Ripostnak

Egy másik túlélővel, egy nővel kapaszkodott össze. 

Minket közben majdnem elütött egy másik hajó. Hasonló nagy, mint ami nekünk jött. Mikor ez a hajó is elment, és ketten maradtunk, már nem hallottam kiabálást, embereket sem láttam." 

- tette hozzá. 

Kiemelik a Hableány roncsát a Dunából június 11-énFotó: Szabó Gábor - Origo

A szakértői véleményekben az olvasható, hogy a két Viking csaknem egyszerre futott ki a kikötőből, és mindkét hajó ugyanarra tartott, az Árpád híd irányába. A parlamentnél lelassítottak, egyrészt amiatt, hogy fényképezni tudjanak az utasok, másrészt a hajózási szabályok szerint is lassabban kell haladni a hidak közelében. Aztán felgyorsítottak. Ahogy írtuk, a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. a tragédia után küldött üzenete szerint 

nem vette észre a Hableányt. 

Közeledik a Viking Idun

A baleset időpontjában a Viking Idun a Parlament északi végénél volt, 600 méterre a helyszíntől. 300 méterre járt, amikor a NAVINFO-n elhangzott az „ember a vízben a Margit-szigetnél!" vészjelzés. A kapitány látta, hogy a Viking Sigyn megáll, ő viszont nem állt meg, 12 kilométeresről 5 kilométeresre csökkentette a sebességet, 

majd 1,5 kilométeres sebességgel megállás nélkül átment a híd alatt. 

Nem segített életet menteni, sőt, elképzelhető, hogy a hajó okozta az eltűnt dél-korai nő vesztét.

Jurij C. a bíróságra tartFotó: Polyák Attila - Origo

„Nem kell nagy fantáziával rendelkezni ahhoz, hogy ezek alapján kitaláljuk, miért nem került elő eddig a huszonnyolcadik áldozat. Én személy szerint a választ a Viking-hajók hatalmas, ezer lóerős hajócsavarjában keresném, ami pillanatok alatt kárt tesz az emberi testben, ha az a közelébe kerül. Éppen ezért sajnálatos, hogy egyik Viking-hajó vizsgálatára sem került sor, ellentétben a Hableánnyal, amit napokon át, centiről centire átvizsgáltak"- mondta a lapnak dr. Gulyás Krisztián ügyvéd.

Tanú vagy gyanúsított?

A Viking Sigyn kapitányát, a 64 éves ukrán férfit 

halálos tömegszerencsétlenség és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával letartóztatták. 

Barátját, a Viking Idun kapitányát csak tanúként hallgatták ki, eddig.