Dunai hajóbaleset: tradicionális felvonulással búcsúztak az áldozatoktól

Budapest, 2019. október 7. Koreai táncosok rózsaszirmokat szórnak a Dunába a Margit hídról a Hableány hajó balesetének áldozataiért tartott megemlékezésen 2019. október 7-én. Tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel, a Rekviemmel búcsúztatták a baleset áldozatait. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A Viking Sigyn nevű szállodahajó valósággal átgázolt a Hableány elnevezésű sétahajón május 29-én este a Dunán, a Margit híd közelében. A Hableány pár másodperc alatt elsüllyedt, mind a 35 emberrel a fedélzetén. A katasztrófa után hét dél-koreai turistát sikerült élve kimenteni a vízből. További huszonöt dél-koreait és a hajó két fős magyar személyzetét holtan találták meg, többen is a roncsban ragadtak. Egy áldozatot egyelőre nem sikerült megtalálni, vele egy másik Viking-hajó, az Idun hajócsavara végezhetett. Ma, az Olimpiai Parkban tradicionális dél-koreai felvonulással és az erre az alkalomra írt koreai zeneművel búcsúztak el az áldozatoktól.
Vágólapra másolva!

A Szo Dzse Cson Dzsong Eup dél-koreai tradicionális zenekar tagjai az Olimpiai Parktól vonultak a Margit hídra, ahonnan

rózsákat szórtak a vízbe, így vettek végső búcsút dél-koreai hagyományok szerint a májusi tragédia koreai és magyar áldozataitól.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Cso Kjo Szik, a Koreai Köztársaság nagykövete a búcsúztatáson emlékeztetett arra, hogy a Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreai turistát sikerült kimenteni, és 27 áldozat holttestét találták meg a hatóságok.

Hangsúlyozta, hogy a fájdalmas esemény után a magyar kormány mindent megtett, hogy megtalálják az eltűnteket.

"Ez, valamint a magyar emberek őszinte részvéte és gyásza enyhítette az áldozatok családjainak és a koreai népnek a fájdalmát" - hangsúlyozta a nagykövet, aki reméli, hogy minél hamarabb sikerül megtalálni a még mindig hiányzó eltűnt személyt.

- mondta a búcsúztatójában Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester, a nemzet művésze.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Rim Men Jong, Csongup város polgármestere azt mondta, hogy a hajókatasztrófa nagy megrázkódtatást és szomorúságot okozott a magyar és dél-koreai embereknek.

- mondta a polgármester.

Nagyné Varga Melinda, a Fővárosi Önkormányzat főosztályvezetője kiemelte, hogy a fájdalmat a szavak helyett a zene tudja leginkább kifejezni.

Mint mondta, a hétfői koncerten a tragédia után írt Rekviem című kortárs mű csendült fel az áldozatok tiszteletére, amelyet Ri Kom Szop koreai zeneszerző komponált. "Így a zene hangjaival állíthatunk méltó emléket az áldozatoknak és a lelkeknek" - mondta.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Viking Sigyn kapitányát, a 64 éves ukrán férfit halálos tömegszerencsétlenség és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának gyanújával tartoztatták le.