Hétfőn kezdődött a soroksári futónő gyilkossági ügyének tárgyalása. A gyilkosság gyanúsítottja, a 41 éves R. Szilveszter mosolyogva lépett a tárgyalóterembe. Nem tett vallomást, és fél óra után pedig ki is vezették a teremből. A tárgyaláson nem volt ott a meggyilkolt asszony férje. A Bors megtudta, hogy miért. 

Ahogy azt tegnap megírtuk, hétfőn tartották meg az előkészítő ülést a 36 éves futónő gyilkossági ügyében. Kardosné Gyurik Krisztinát 2013. szeptember 25-én támadták meg a XXIII. kerület Szigetdűlő középső részén, a bicikliúton.

Gyilkosa előbb megütötte, majd megerőszakolta, végül egy kötéllel megfojtotta.

Ezután elvette a nő mobiltelefonját és ott hagyta egy bokros, erdős részen.

Az asszony keresésére indult a férje. Mivel nem találta meg, értesítette a rendőröket. Végül többórás kutatás után egy rendőrkutya segítségével bukkantak a holttesétre egy bokros-fás területen. A több mint öt évig tartó, minden részletre kiterjedő, aprólékos nyomozás alatt a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg, de mégsem találtak semmi érdemlegeset, egészen 2018-ig.

Tavaly ősszel került képbe egy akkor 40 éves férfi, R. Szilveszter, akinek DNS-e megegyezett azzal a mintával, amit a helyszínen rögzítettek.

A ma már gyilkossággal gyanúsított férfi akkor még börtönben ült. A letétbe helyezett tárgyai között megtalálták a futónő mobiltelefonját. A nyomozást végül júniusban zárták le.

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit kivezetik a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalás után 2018. december 7-énForrás: Mihádák Zoltán/MTI

A tegnapi tárgyalásra nagyképűen, flegmán vonult végig a folyosón a soroksári futónő, Kardosné Gyurik Krisztina meggyilkolásával vádolt R. Szilveszter. A 41 éves férfi széles mosollyal lépett be a tárgyalóterembe, és a bíró kérdéseire is hetykén válaszolt. A férfi azt mondta, hogy nem tesz vallomást, annyi azonban kiderült róla, hogy asztalos a végzettsége, nincs élő rokona, sem lakása. Hosszú éveken át egyedül, hajléktalanként élt egy erdős részen, lopásokból tartotta fenn magát. 

R. Szilveszter mindössze fél óráig volt a tárgyaláson, aztán két kommandós kikísérte. Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfit

aljas indokból elkövetett emberöléssel, szexuális erőszakkal és kifosztással

vádolja, amelyért akár életfogytiglan is kiszabható.

A soroksári futónő 2013-ban történt meggyilkolásával gyanúsított férfit kivezetik a Budai Központi Kerületi Bíróság épületéből a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalás után 2018. december 7-énForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Kardos Lajos, az áldozat özvegye nem ment el az előkészítő ülésre, de a Borsnak sikerült telefonon utolérnie. Azt mondta, neki senki sem szól arról, mikor lesz a tárgyalás és ezt mondta:

Ahogyan most sem, úgy a jövőben sem akarok részt venni rajta, nem akarok találkozni ezzel az emberrel.Az özvegy hozzátette, hogy a gyerekük éppen a tárgyalás napján ünnepelte a 17. születésnapját. A fiú nehezen dolgozza fel az anyja halálát, talán sosem fog túllépni rajta.

Az ügy tárgyalása januárban folytatódik bizonyítási eljárással.