Az országos főállatorvos kedden az M1 aktuális csatorna vendége volt, ahol közölte, hogy mintegy kétezer vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestist Magyarországon a betegség tavaly áprilisi megjelentése óta. A betegség a sertésállományt továbbra sem érinti, viszont a fertőzött területet tovább kell majd növelni - közölte Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár.

Bognár Lajos felidézte, hogy a nyár végén növelni kellett a fertőzött területet, és valószínűleg még tovább kell Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében. Hozzátette, hogy szeptemberben a budakeszi erdészet egyik vadászterületén jelent meg az afrikai sertéspestis. 

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti - emelte ki.

Emiatt, több mint egyéves tárgyalássorozat után, Szerbia ismét megnyitotta piacát a magyar friss sertéshús előtt, és bár a húskészítményekről még egyeztetnek, már csak a pontosítás maradt hátra, ezért hamarosan azokat is lehet szállítani. 

Minden szállítmányt egy állategészségügyi bizonyítvány kísér, amely tanúsítja, hogy az áru mindenféle betegségtől mentes  - tette hozzá a helyettes államtitkár.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Yi Chang

Az országos főállatorvos beszélt arról is, hogy a sertéspestis ellen a telep zártságát kell biztosítani, fontos a fertőtlenítés, és nem szabad élelmiszermoslékkal vagy zöld takarmánnyal etetni az állományt.

A vadászatra jogosultak feladata a tetemek gyűjtése, a beteg állatok kilövése, és az állománygyérítés - mondta.