Karácsony Gergely élő adásban bizonyította alkalmatlanságát

2019.10.10. 17:53

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán "élő adásban bizonyította alkalmatlanságát", ugyanis valótlanságot állított a médiában - fogalmazott Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. Karácsony az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és az Indexnek adott interjújában is azt hazudta, hogy Tarlós István brutális adóssággal adta át 2006-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatot.

Az önkormányzat közleményében az áll, hogy a tények nem hazudnak:  Tarlós István adósság nélkül adta át Óbudát 2006-ban Bús Balázs (Fidesz-KDNP) jelenlegi polgármesternek. 

A közlemény szerint Karácsony Gergely valótlanságot állított az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és az Indexnek adott interjújában, amikor Óbuda-Békásmegyer 2006-os költségvetésének zárszámadásáról beszélt.

Kiemelték, hogy 2006-ban Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata kizárólag a szokásos működéséhez szükséges folyószámla-hitelkerettel rendelkezett, mely az év végére nem mutatott tartozást. Ez megszokott eszköz a kerületeknél, hiszen a fővárosi önkormányzat évente kétszer utalja át az iparűzési adó kerületeket illető részét, a köztes időszakot hitellel hidalják át az önkormányzatok.

Közölték, hogy 2006 végén Óbuda-Békásmegyer zárszámadása nem mutatott tartozást, az önkormányzatnak hitelállománya nem volt.  Ez egyértelműen kiderül a képviselő-testület 2007. április 25-i ülésén elfogadott 19/2007. számú zárszámadási rendelet előterjesztéséből - tették hozzá.

A 2006-os költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet mellékletében nyilvánosan elérhető, a büdzsé beszámolóját felülvizsgáló független könyvvizsgálói jelentés megjegyezte: a 2006. évet az önkormányzat megtakarítással zárta.

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt már sokadjára nem mondott igazatForrás: MTI/Mónus Márton

A rendelet tárgyalása során Pető György akkori baloldali frakcióvezető, MSZP-s képviselő a következőt mondta, támogatandó a zárszámadás elfogadását: 2006-ban a baloldali-liberális többségű képviselő-testület, Tarlós István vezényletével egy jó állapotú költségvetést hagyományozott az új ciklusra  - idézte fel az önkormányzat. 

A fentiek alapján egyértelmű, hogy Karácsony Gergely tévedett, valótlant állított, amikor brutális adósságról beszélt Óbuda-Békásmegyer 2006-os zárszámadásában - emelték ki, hozzáfűzve, hogy az önkormányzat nemhogy adóssággal nem rendelkezett, de a pénzügyi mérleg pozitív volt.

Megjegyezték azt is, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának honlapján a képviselő-testület üléseinek meghívói, előterjesztései, hanganyagai, határozatai 2006 óta bárki számára hozzáférhetőek. Így a hivatal működésének átláthatósága messzemenőkig biztosított - nyomatékosították. 
Ezzel szemben a Karácsony Gergely vezette Zugló Önkormányzata - a weboldaluk tanúsága szerint - 2014 márciusa előtt nem ülésezett, hiszen az azt megelőző anyagok nem érhetők el  - írták.

A közleményben felszólították Karácsony Gergelyt tévedéseinek korrigálására és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának megkövetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK