Palkovics László: Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ

2019.10.10. 21:58

Az önkormányzat, az iskolák, a városban működő vállalkozások együttműködésével és a kormány támogatásával Zalaegerszegen nyílik meg az első duális szakképző központ - közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön a zalai megyeszékhelyen épülő duális szakképző központ építésének projektindító rendezvényén.

Palkovics László kiemelte, hogy az épülő központ lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok a tanulmányaik alatt a tudás mellett gyakorlati ismereteket is szerezzenek.

A 2014-ben létrejött duális képzési rendszer a nagyvállalatokra épült - emlékeztetett az innovációs és technológiai miniszter. Hozzátette, hogy a duális képzésben a kisvállalkozások is részt vesznek, de nem tudnak olyan feltételeket biztosítani, mint a nagyobb vállalkozások. A zalai megyeszékhelyen a duális szakképző központban viszont a helyi gazdasági szereplők az önkormányzattal együttműködve tudják majd a duális képzést megvalósítani.

Palkovics kifejtette, hogy a duális szakképző központokra a jól képzett munkaerő biztosítása miatt is nagy szükség van. A második negyedévben a magyar gazdasági növekedés 5,2 százalék volt, négyszer akkora, mint az Európai Unióban. A magyar gazdaságot az ipar high-tech tartalma viszi előre, a magas technológia viszont jól képzett szakembereket igényel, képzésüknek pedig a zalaegerszegi szakképző centrum lesz az egyik fontos eleme - hangsúlyozta Palkovics László.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszél a volt laktanya területén épülő üzemcsarnok projektindító rendezvényén Zalaegerszegen.Forrás: MTI/Varga György

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) a város gazdasági fejlődéséről elmondta, hogy az elmúlt öt évben 4 ezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, az álláskeresők száma 2,5 százalék alá csökkent. A munkaerőhiány csökkentésére a közgyűlés 18 pontból álló csomagot fogadott el, ennek keretében

  • bővült az ösztöndíjrendszer,
  • 600 millió forint ráfordítással munkáshotel épült,
  • 320 millió forintból fejlesztették az inkubátorházat.

Kitért arra is, hogy a BGE zalaegerszegi gazdálkodási karán pénteken adják át az 1 milliárd forint ráfordítással elkészült innovációs és kutatóközpontot.

Elmondta azt is, hogy az 1400 négyzetméter alapterületű szakképzési központ a Széchenyi 2020 program keretében, az egykori laktanya irodaépületének helyén épül fel.

A 600 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló beruházást az önkormányzat 46 millió forinttal támogatta. Az üzemcsarnokban gépi forgácsoló-, hegesztő és lakatos műhelyeket és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. Az új épület lehetőséget ad az ipari tanulók szakmai gyakorlati képzésére is - tette hozzá.

A projekt keretében a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket az önkormányzat teremti meg, míg a betelepülő termelő cégek a szükséges eszközöket, gépeket biztosítják.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) kiemelte: a szakképző központ modern környezete segítséget nyújt ahhoz, hogy a fiatalok tapasztalatokat szerezzenek és "kedvet kapjanak" szakmához.