V4NA: Gyűlöletbeszéd miatt ítélték el a terrorveszélyre figyelmeztető finn képviselőt

2019.10.11. 09:43

Ötven nap elzárásra vagy 4 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezte Finnországban az Oulu-i Kerületi Bíróság első fokon Sebastian Tynkkynent, az Igazi Finnek párt parlamenti képviselőjét, mert azt írta Facebook-posztjában, hogy be kellene fejezni a hazudozást, amelyek szerint nincs kapcsolat a vallás és a terrorizmus között" - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Közösség tagja elleni izgatás vádjával állították bíróság elé az EU-szkeptikus Igazi Finnek párt ifjúsági szervezetének korábbi elnökét. Tynnkynen a finn Big Brother valóságshow-ban vált elsőként ismertté, majd 2012-ben belépett a nacionalista konzervatív Igazi Finnek pártba, a májusi választáson pedig mandátumot szerzett. Rendszeresen hívja fel – 12 ezer követője által látogatott – Facebook-oldalán a figyelmet az iszlám vallás és a terrorcselekmények elkövetői közötti kapcsolatra.

Forrás: Facebook

2018-ban egy – az európai igazságügyi rendszer, az EUROJUST adataiból készített – táblázatot tett közzé, amely az akkori időszakban végrehajtott terrorcselekmények elkövetőinek ideológiai elkötelezettségét mutatja. Ehhez azt írta: Végeztem egy kis kutatást, feltártam a terroristák személyazonosságát és összevetettem őket. Egy közös jellemzőjük van, mindegyikük Allahot szolgálja... A terrorizmus nem ismer vallást, kivéve az iszlámot."

Forrás: V4NA
Forrás: V4NA

A vallási csoport tagja elleni izgatás miatt indult perben Tynkkynen türelme elfogyott, az ügy harmadik tárgyalásán könnyek között kért bocsánatot, hozzátéve: „hogy politikusként és keresztényként" nem tudja tovább mentegetni magát. A bíróság 300 eurós pénzbírság megfizetésére ítélte és a további nyilvános gyűlöletbeszéd elkerülésére szólította fel Tynkkynent.

A mostani vádemelés alapjául egy másik (azóta eltávolított) bejegyzése szolgált, amely ugyanerre a jelenségre hívja fel a figyelmet. Abban azt írta: Amikor meghallja azokat az üres állításokat, hogy a vallás és a terrorizmus között nincs kapcsolat, és az iszlám nem felelős a világszerte elkövetett gyilkosságokért, hallgattassa el a hazugságokat.

Tynkkynen hívei feszült figyelemmel várták a per október 3-i megindítását, a megvádolt parlamenti képviselő ugyanis egy több ezer aláírást tartalmazó beadványban kérelmezte, hogy videófelvétel készülhessen a tárgyalásokról, mert be akarta vonni a nyilvánosságot. Ezt az eljáró bíróság elnöke, Ville Vuorialho az ügyész indítványára elutasította.

Az ítélethozatal során a fenti idézettel kapcsolatban a bíró olyan kijelentéseket tett, miszerint ezek alkalmasak arra, hogy minden iszlám vallású személlyel szemben gyűlöletet keltsenek. „Az írás erősen általánosító és egyoldalú."

Az Igazi Finnek párt képviselője az ellene felhozott vádakkal szemben azzal védekezett, hogy neki „határozott véleménye, hogy a terrorizmus az elmúlt években az iszlám területekről érkezett Európába", és hogy „egy politikus munkája javítani nemzete helyzetén és megteremteni az ország polgárainak biztonságát".

Az ügyész 60 napi elzárásra tett indítványt, amelyet a bíróság csütörtökön meghozott ítéletében 50 napra mérsékelt, Tynkkynennek azonban nem kell börtönbe vonulnia, ha megváltja a büntetést 4 ezer eurónyi bírság megfizetésével. Ugyanakkor az ítélet egyelőre nem jogerős, a képviselő napokon belül fellebbezhet a döntés ellen.