Orbán Viktor: Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne

MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Párizs, 2019. október 11. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia államfő sajtónyilatkozatot tesznek Párizsban, az Elysée-palota kertjében 2019. október 11-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Magyarország és Franciaország egyaránt sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Párizsban, ahol Emmanuel Macron francia elnök munkaebéden látja vendégül. A munkaebédet megelőzően arról beszéltek a sajtónak, hogy mit várnak el a másik féllel való találkozástól, illetve hogy milyen témák kerülnek szóba a két vezető között.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron a sajtótájékoztatón köszönetet mondott, hogy a magyar miniszterelnök részt vett Jacques Chirac elnök temetésén, és kifejezte ezáltal is barátságát a franciák felé. Macron az európai egység fontosságát és a válságok visszaszorításának fontosságát hangsúlyozta.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy a konkrét vitás ügyeken túl Európa jövőjéről is tudnak a francia elnökkel beszélni.

Orbán Viktor elmondta, hogy ma inkább arról szeretne Macronnal tárgyalni, amiben egyetértenek, mert Franciaország és Magyarország egyaránt egy sikeres és gazdaságilag erős Európát szeretne.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy Európa keleti fele különbözik a nyugatitól, de egységre van szükség és együttműködésre, amelynek meg kell találni a közös útját.

Orbán Viktor elmondta, hogy a biztonság és a határvédelem fontosságáról vallott nézetek közel vannak egymáshoz Franciaország és a közép-európai országok között és a közös európai haderő fontosságát is hasonlóan látják.

- mondta.

A francia-magyar kapcsolatokról a magyar miniszterelnök elmondta, hogy Franciaország a negyedik legnagyobb befektető Magyarországon, és kiválóak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.

Orbán Viktor kifejtette: arra készül, hogy ma hosszabban fognak beszélni a francia elnökkel a bővítésről, mert szerinte ez az európai vízió legfontosabb kérdése. A bővítés szempontjából elmondta, hogy a legfontosabb dimenzió ebben a biztonság.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A magyar miniszterelnök elmondta, hogy akkor lehet Európa biztonságát növelni, ha Európa kapuját lejjebb toljuk déli irányba.

Klímaügyben kifejtette a magyar miniszterelnök, hogy Magyarország egy klímabajnok, hiszen a karbonkibocsátásban a legjobban teljesítő európai országok első harmadában vagyunk.

- tette hozzá Orbán Viktor.

Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy a migrációs politikában, a klímavédelmi kérdésekben vagy az európai költségvetést illetően ismertek a nézeteltérések, de meggyőződése, hogy ezekben a témákban is tudnak megállapodást találni az elkövetkező hónapokban, az új Európai Bizottság égisze alatt.

"Elengedhetetlen, hogy erős Európai Bizottság álljon fel, amely képes ambiciózus terveket bemutatni" - hangsúlyozta a francia köztársasági elnök az Elysée-palota udvarán a megbeszélés előtt a magyar miniszterelnök oldalán tett rövid nyilatkozatában.

- tette hozzá Emmanuel Macron a novemberben hivatalba lépő, új összetételű Európai Bizottságot érintő egyeztetésekre utalva.

A francia elnök jelezte: "őszinte és hasznos" megbeszélésre számít a magyar miniszterelnökkel, miután a jelenlegi európai helyzet ezt követeli meg.