Tarlós István előnye abból fakad Karácsony Gergellyel szemben, hogy az ő karakterét erősnek látják, az ellenfeléét, Karácsony Gergelyét pedig gyengének a választók. Többek között erről és a pártok esélyeiről beszélgetett Lánczi Tamás politológus és Farkas Örs politikai elemző a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Földi-Kovács Andrea műsorvezetővel.

Számos kutatás és mérés született szinte hetente arra vonatkozóan, hogy Tarlós István és Karácsony Gergely támogatottsága hogyan alakul a választópolgárok körében. "Mi az, amit mérlegelnek egy főpolgármester személyében a választók?" – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

"Nemcsak a fővárosi, hanem általában a települési szavazók, amikor a településeikről és azoknak az elöljáróikról döntenek, akkor alapvetően egyfajta gondnokot keresnek, tehát egy olyan típusú embert, aki rendet tart, és képes arra, hogy ezt a rendet betartsa és betartassa másokkal, tehát egy olyan erős kezű vezetőt, aki alapvetően képes a rendet szavatolni. Én azt látom, hogy Tarlós előnye is ebből fakad, mert azzal együtt, hogy a fővárosban a kormánypárti és ellenzéki szavazóknak a tábora nagyjából fej-fej mellett van, de mégis látható, hogy Tarlós azért tud erősebb lenni, és az előnye abból származik, hogy az ő karakterét erősnek látják, az ellenfeléét, Karácsony Gergelyét pedig gyengének. Nem véletlen, hogy a kormánypártoknak az a szlogenje, hogy Karácsony Gergely alkalmatlan, az tapad is rá, mert egyszerűen passzol a karakteréhez, és ezt az emberek érzékelik  - mondta Lánczi Tamás politológus.

Vannak kiemelt helyszínek, melyekre mind az ellenzék, mind a jobboldal fókuszál, melyek ezek és hol várhatóak a legszorosabb küzdelmek, akár országos, akár fővárosi viszonylatban? – kérdezte Földi-Kovács Andrea műsorvezető.

"Nem bocsátkoznék esélylatolgatásba, nyilvánvalóan az elsődleges figyelem majd a fővárosra, a fővárosi kerületekre, illetve a megyei jogú városokra, székhelyekre irányul. Értelemszerűen miután az ellenzéki pártok is ezt célozták meg, hiszen azt gondolják, hogy itt van még közösség, ahol lehet esetleg politikát csinálni, ezért nyilvánvalóan ide fordítottak nagyobb erőt, és ennek a kampánynak látszik majd az eredménye, tehát ezt tekinteném kvázi csatatérnek, viszont megint csak hangsúlyoznám, hogy ezek nem valós érzetek, ugye megpróbálta minden egyes nagyobb városban az ellenzék azt a látszatot kelteni, hogy egyfajta váltó hangulat van, és az elégedetlenség az már lassan az egész országot elsöpri, ezzel szemben  a választók, és itt elég csak az európai uniós választásra visszautalni, alapvetően elégedettek azokkal a tendenciákkal, folyamatokkal, tervekkel, amelyeket a magyar kormány, illetve kormánypártok megfogalmaznak.  Ez az érzés nem ment át, és biztos, hogy vannak olyan kerületek vagy városok, ahol a helyi vezető kérdéses, hogy ki lesz október 13-án, ennek ellenére én arra számítok, hogy mondjuk  a 14-es választási eredménnyel megegyező születhet most hétvégén is  - mondta Farkas Örs politikai elemző.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg: