Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje látványosan megbukott Zuglóban is, ennek következtében teljesen alkalmatlan arra, hogy Budapest főpolgármestere legyen. Többek között erről beszélt Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője az Origónak.

Karácsony Gergely 2014-ben egy működő, fejlesztési lehetőségekben bővelkedő kerület politikai vezetését vette át elődjétől - mondta Tóth Erik az Origo megkeresésére. Elmondta, hogy

2014 óta azonban a kerület fejlődésében előrelépés nem történt, és a legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy a városrész mindennapi működése sem minden tekintetben biztosított.

Karácsony GergelyForrás: MTI/Mónus Márton

Egyrészt egyes kalkulációk szerint a többi pesti és budai kerületben jól megoldott parkolási rendszer Zuglóban napi egymillió forintot vesz ki a XIV. kerületben élők zsebéből, másrészt a zuglói költségvetés aktuális helyzete sem kielégítő - tette hozzá az elemző. 

Az alkalmatlan főpolgármester-jelölt egy másik fontos kudarca a Pillangó Park botrányba fulladó felújítása.

Tóth Erik felhívta rá a figyelmet, hogy Karácsony Zuglóban a Pillangó Park átalakításával szerette volna megmutatni, hogy milyen az, amikor egy magát zöldnek tartó politikus modernizál egy parkot.

A Pillangó Park azonban a polgármestersége alatt vesztette el „park-jellegét".

Ráadásul az is kétségtelen, hogy az elmúlt öt évben Karácsony kevesebb fát ültetett Zuglóban, mint Tarlós István és a budapesti városvezetés a kerületben.

Az elemző szerint az alkalmatlansága sok tekintetben igazolható: először is a Nézőpont Intézet felmérése szerint a budapesti választópolgárok többsége (52 százalék) alkalmatlannak tartja őt a posztra. Másodszor, politikai múltja miatt is gondolják sokan úgy, hogy nem ő a megfelelő ember a feladatra.

Karácsony szeretett volna már minden lenni (legutóbb miniszterelnök), csak zuglói újraválasztott polgármester nem - fűzte hozzá Tóth Erik.

Az elemző véleménye alapján, miután Karácsony Gergely személyes ambícióit a mögötte álló szivárványkoalíció támogatja - amely a DK-tól a Jobbikig terjed – nem lenne meglepő, ha a választást követő naptól fogva nem Karácsony, hanem a DK és személy szerint Gyurcsány Ferenc határozná meg a feladatokat a számára.

Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely, Gyurcsányné és Gyurcsány Ferenc.Forrás: MTI

A 2019-es EP-választáson ugyanis a DK messze lekörözte a Karácsonyt hosszú idő óta támogató MSZP-P szövetséget, és ezzel a folyamatot alakító szereplővé lépett elő - tette hozzá.

Tóth Erik elmondása alapjána Párbeszéd társelnöke azt a politikai hibát is elkövette, hogy belesétált a Gyurcsány-csapdába. Ennek lényege az, hogy Karácsony Gergely feltételezett vereségét követően a DK vezetése kiszervezze a kiábrándult MSZP-P szavazókat a párt mögül, és Karácsony karakterének lejáratásával saját imázsukat erősítsék.

A Nézőpont Intézet elemzője külön kihangsúlyozta: 2010 óta Budapest fejlesztési forrásai biztosítottak, ráadásul Tarlós Istvánnak sikerült azt is elérnie, amit elődeinek nem: előzetes megállapodást kötött azzal a kormánnyal, amely 2022-ig biztosan felügyelni fogja a költségvetési források elosztását és a főváros fejlesztésének pénzügyeit is. A tavaly bejelentett megállapodás értelmében nemcsak a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa jött létre, hanem 1000 milliárd forintnyi forrás is biztosítva lett a későbbi tervek elérésére, mely elolvasható a Budapesti Mobilitási Tervben.

Karácsony Gergely megválasztása esetén mindez bizonytalanná válna, mert ő végig a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral szembe helyezve pozícionálta magát, egyfajta háborút ígérve a kormány és a főváros között – közölte álláspontját Tóth Erik.