Interjút adott a Magyar Nemzetnek Tarlós István főpolgármester. Ebben beszélt a kampányról, a többi főpolgármester-jelöltről. 

A Magyar Nemzetnek adott interjúban Tarlós István azt mondta, hogy harminc éve folyamatosan vesz részt kampányokban, egy híján minden polgármester-választást megnyert.

Volt már a mostaninál is keményebb harc, de a jelenleginél sunnyogóbb, félrevezetőbb, mellébeszélősebb és képmutatóbb kampányt még nem láttam - mondta Tarlós István.

Őszintén szólva ilyen főpolgármester-jelölti mezőny sem volt még, mint most. Senkit nem bántok meg, senkit nem becsülök alá, soha nem voltam elbizakodott, de a megmaradt jelölti hármas ismeretei, tapasztalatai is mérsékeltek 

- beszélt ellenfeleiről Tarlós István.

Nem beszélve arról, hogy celeb, levélhordó postás vagy vidéken élő villanyszerelő eddig még nem aspirált arra, hogy a főváros főpolgármestere legyen. 

Nem udvarias dolog ugyan, de nem tudom, miért lepődnek meg, ha sokan cirkuszt emlegetnek.  Ez mégiscsak a magyar főváros, aminek a vezetését nem lehet úgy megtanulni, mint egy kártyajáték szabályait - mondta Tarlós István.

Tarlós IstvánFotó: Csudai Sándor - Origo

Tarlós István szerint ez az ellenzéki kampány nem a városról, nem a teljesítmények összehasonlításáról és nem az önkormányzati kompetenciákról szólt. 

Az nekem nem kampány, ha valaki minden második nap kiáll egy utcasarokra, hat emberrel maga mögött, majd nyilvánvalóan teljesíthetetlen ajánlatokat tesz, miközben a saját teljesítményéről semmit nem lehet tudni.  A kampányban az ellenzék részéről mindenről szó esett, csak arról nem, amiről kellett volna.

Megvalósult célok

Az elmúlt kilenc évben 170 projekt valósult meg.

A teljesség igénye nélkül a nagyobb beruházások közé tartozott

  • a 4-es metró befejezése,
  • a 3-as metró felújításának elindítása,
  • a BKV járműveinek cseréje.

400 kilométer csatorna, 35 kilométer kerékpárút épült, megújult a Széll Kálmán tér, a Margitsziget, valamint ötven köztér a Tér_köz pályázatunk segítségével, felújítottunk és bővítettünk hét fürdőt. Megterveztük és megépítettük a budai fonódó villamost, felújítottuk, meghosszabbítottuk az 1-es és a 3-as villamosvonalakat, folyamatosan újítjuk fel és bővítjük az állatkertet.  Elindultak az árvízvédelmi beruházások, épül a Főtáv-körvezeték. A város zöldprogramjának részeként pedig első ütemben tízezer fát ültettünk a hiányos fasorokba, parkokba. Elkészült és a Fővárosi Közgyűlés elfogadta például a Budapest 2030 hosszú távú városfejlesztési tervet, a Budapesti mobilitási tervet, a Gazdasági és foglalkoztatási tervet, a klímastratégiát, a Zöldinfrastruktúra-fejlesztési koncepciót, a szmogrendeletet.

A ciklus eredményeinek elismerését jelenti, hogy Brüsszelből megkaptuk az Európa legjobb úti célja 2019 díjat, valamint az, hogy a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit felmérése szerint Budapest a kelet-európai régió legélhetőbb városa, valamint 2010 óta húsz helyet léptünk előre az élhető városok sorrendjében. 

Budapest népszerű célpont a turisták körébenForrás: MTI/Balogh Zoltán

További fejlesztések

A teljesség igénye nélkül: a BKV a napokban szerződik a 3-as metró középső szakaszának felújítására, illetve jövőre klimatizálják a vonalon futó felújított metrókocsikat. Folytatódik a trolik, villamosok és autóbuszok cseréje, a P+R parkolók kialakítása. Megújul a Lánchíd és környéke, megkezdődik a Blaha Lujza tér, a Széna tér felújítása. Indul az EuroVelo 6 és 14, a Duna menti kerékpárút fejlesztése. Elkészül az időalapú elektronikus jegyrendszer, 2020-ban a beruházás be is fejeződik.

Elkészült az aquincumi híd komplex tervezése is. Megújul a Ferihegyi gyorsforgalmi út, és megkezdődik a városháza felújítása is.

Kihívói ígérgetések

Az ellenzéki ígérgetésekről azt mondta Tarlós István, hogy az elhangzott ígéretek több szempontból is komolytalanok.  Itt van például az, hogy az önkormányzatok közvetlenül pályázhassanak és jussanak a nagyberuházásokhoz szükséges uniós forrásokhoz. Akkora projektek esetében, mint egy metróépítés vagy metróvonal-hosszabbítás, ez elképzelhetetlen.

Elég jól ismerem az Európai Unió pénzügyi szabályait és működését, nemcsak a Demszky-féle szerződéseket kellett rendbe tennünk, hanem az előcsatlakozás időpontjában a többi polgármester megbízásából a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács egyik vezetője voltam - mondta.

A témában előadásokat tartottam többek között Milánóban, Brüsszelben is. Nincs olyan, amiről Karácsony Gergely beszél. Olyan van, hogy közösségi kezdeményezés, de ezzel csak „aprópénzeket" lehet igényelni, de értelmezhető, komoly projektre a tagállam kormányának megkerülésével nem lehet pályázni. Az unió is csak a kormányokon keresztül tárgyal. Nem beszélve arról, hogy a Karácsony-féle ígéretdömping megvalósítását jogszabályok sem teszik lehetővé. Például az ingatlanadó kivetését, amit ő kerületi polgármesterként megtehetett volna, azonban öt éven át nem tette,  a főpolgármester pedig ilyet nem vethet ki. 

Ugyanez a helyzet a kórházakkal és a sporttámogatásokkal kapcsolatos ígérgetéssel is, mivel ezek a pénzek soha nem kerülnek hozzá. Az sem tiszta, hogy képzelte az ígéreteinek pénzügyi hátterét, figyelembe véve a folyamatban lévő nagy projekteket. Talán le akarja ezeket állítani? Amit az ellenzék és Karácsony folytat, az nem kampány. Újabban meg levelet ír tömegesen a nyugdíjasoknak, amelyben részint engem rágalmaz, részben ismételten teljesíthetetlen ígéreteket tesz nekik. Persze, Puzsér sem semmi. Jópofa, de halvány gőze nincs a rendszer működéséről. Viszont Karácsonnyal ellentétben nem akar másnak látszani, mint aki valójában. Berki Krisztiánt nem tudom értelmezni - mondta Tarlós István.

A teljes interjú ITT olvasható.