Kevés ennél egyértelműbb pillanat van egy ország, egy város életében. Egy kilenc év óta bizonyítottan jó főpolgármester, az erős és tapasztalt vezető: Tarlós István. És három bohócjelölt. Az egyik egy bulvárceleb, a másik egy humorista, a harmadik a Gyurcsány vezette baloldali pártok többségének egyszer már megbukott jelöltje - egy csetlő-botló, kétbalkezes, bizonyítottan alkalmatlan ember. Kevés ennél egyértelműbb pillanat van a politikában. És mégis. Mindez az egyértelműség akkor válik politikai valósággá - Tarlós István várt és megérdemelt győzelmévé -, ha mindenki el is megy szavazni. Ez most a legfontosabb.

A közvélemény-kutatók szerint - a Századvég, a Nézőpont Intézet és a Medián szerint is - Tarlós István fog győzni, a második Karácsony Gergely lesz, a harmadik Puzsér Róbert, a negyedik Berki Krisztián.

Persze, mondhatjuk, mi más is lehetne. A budapestiek közel kétharmada tartja Tarlóst a legalkalmasabbnak, a második helyre várt Karácsony Gergelyt viszont alig harmaduk. Hihetetlen különbség. Ahogy persze hihetetlen különbség, ha megnézzük Tarlós István irigylésre méltó teljesítményét előbb óbudai polgármesterként, és persze, most már 9 éve, Budapest főpolgármestereként. És ha ugyanakkor megnézzük Karácsony Gergely eddigi teljesítményét - esetében már rögtön a teljesítmény szót idézőjelbe kell tenni - , csak egy kudarcember csetlését-botlását látjuk. Egy kétbalkezes szerencsétlenkedő, aki mögül szétlopják a kerületet, ahol polgármester, akit csak úgy fenyegetni lehet, akinek a beszélgetéseit sorra veszik fel saját szövetségesei, aki nem ismeri sem saját kerületét, sem a fővárost, akiről még saját főnöke, Gyurcsány Ferenc is azt mondja nyilvánosan, hogy alkalmatlan főpolgármester-jelölt.

A különbséget mindenki látja. A két különböző karaktert. Az egyenes, erős, sikeres és hozzáértő vezetőt. Tarlós Istvánt. És a magyar politika (kevéssé szerethető) Pierre Richard-ját, a tévéstúdiókban az izgalomtól elvörösödő, a nyilvános beszédekkor kínosan izguló, a nyolcvanas évek úttörővezetőit idéző közhelyeket hebegő örökjelöltet. Karácsony Gergelyt.

De hát választásokat azért tartanak, mert a nyilvánvaló emberi és képességbeli különbségeket meg kell erősíteniük a választóknak. Természetes, hogy a budapestiek nagy többsége biztos kezekben szeretné látni továbbra is a városát, Magyarország fővárosát. De ehhez tenni kell. Mégpedig ma. El kell menni szavazni.

El kell menni szavazni Tarlós Istvánra.