Szijjártó Péter: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú a lengyel Jog és Igazságosság párt győzelme

2019.10.14. 08:16

Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz "olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk" - monta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményével kapcsolatban. 

Magyarországnak a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban - értékelte Szijjártó Péter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra. Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország - tette hozzá.

Szavazók a lengyel parlamenti választásokon a dél-lengyelországi WitowbanForrás: MTI/PAP/Grzegorz Momot

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz "olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk" - mondta a miniszter. Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, "mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására" - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A hétfő reggeli első részeredmények alapján, amely főleg a kis településeken született eredményeket összegzi,  a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 49,3 százalékával győzött.  A második a fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) lett 22,3 százalékkal, a harmadik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékkal. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).