A Fidesz 50 százalék felett az önkormányzati választáson: vidéken a kormány, Budapesten az ellenzék győzött

GULYÁS Gergely; KÖVÉR László; SZIJJÁRTÓ Péter; KÓSA Lajos; NOVÁK Katalin; NÉMETH Szilárd; ORBÁN Viktor; TARLÓS István; SEMJÉN Zsolt
Budapest, 2019. október 13. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (elöl k) beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án. Mögötte Kósa Lajos, a Fidesz önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke, a párt alelnöke, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, a párt alelnöke, Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Németh Szilárd alelnök, Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje, leköszönő főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b-j). MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az országosan leadott listás szavazatok több mint felét a Fidesz-KDNP szerezte meg a 2019-es önkormányzati választáson. A megyei közgyűlésekben mindenhol Fidesz-többség van, a választásnak ebben a kategóriájában 19-0-ra nyert a kormánypárt, ráadásul a Fidesz a 19 megyéből 16-ban jobb eredményt ért el, mint 5 évvel ezelőtt.  A megyei jogú városok közül 13-ban a Fidesz által támogatott jelölt lett a polgármester, tízben az ellenzéké. Budapesten Karácsony Gergely lett a főpolgármester, a fővárosi közgyűlésben pedig eggyel több mandátuma lett az ellenzéknek, mint amennyi a többséghez kell.
Vágólapra másolva!

A 19 megyei önkormányzat mindegyikében a Fidesz-KDNP lesz többségben. A kormánypártok összesen 244 helyet szereztek, míg az ellenzéki pártoknak együtt is mindössze 137 helyük lesz. Ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter fogalmazott:

narancsba borult az ország,

ahogy ez az MTI grafikáján is látszik.

Öt évvel ezelőtt a megyei közgyűlési helyek 58,44%-a volt a Fideszé, most már 64,05%-a,

közel a kétharmada.

Magyarország népességének 63 százaléka itt lakik, ők szavazhattak a megyei listákra.

A budapesti közgyűlés 33 helyéből 18-at az ellenzék, 15-öt a Fidesz szerzett meg (a Fidesz által támogatott független jelöltekkel együtt).

A 23 fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, kilencben kormánypárti polgármesterjelölt nyert. Tíz kerületben - I., II., III., IV., VI., VII., VIII., IX., XI., XVIII. - a kormánypárti polgármestert ellenzéki váltotta, míg az V., a X., a XII., a XXI., a XXII., a XVI., és a XVII. kerületben maradt a Fidesz-KDNP-s vezetés. A XX. és a XXIII. kerületben a kormánypártok által támogatott független jelölt nyert.

A XIII., a XV. és a XIX. kerületben ismét ellenzéki lett a polgármester, a XIV. kerületben pedig a főpolgármesteri posztot elnyerő Karácsony Gergely utódja szintén egy ellenzéki jelölt lett.

A Fidesz eredményváróján Tarlós István eddigi főpolgármester gratulált és sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-választáson az ellenzék közös jelöltjeként elért győzelméhez. "Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni" - értékelte az önkormányzati választást a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje.

A 23 megyei jogú város közül tizenháromban a Fidesz-KDNP által támogatott politikus, tíz helyen pedig az ellenzék jelöltje lesz a polgármester.

A megyei jogú városok közül megőrizte többségét a Fidesz Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Sopronban, Szekszárdon, Székesfehérváron, Szolnokon Veszprémben és Zalaegerszegen. Az ellenzék irányítása alatt marad Szeged, Hódmezővásárhely és Salgótarján.

Békéscsabát továbbra is az a Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) vezetheti, akit immár a kormánypártok is támogattak. Új, ellenzéki polgármestere lesz Dunaújvárosnak. Az ellenzék megnyerte az eddig kormánypárti vezetésű Egert, Érdet, Pécset, Miskolcot és Szombathelyt, valamint Tatabányát.

Az ötezer lakos feletti települések kategóriájában

147 Fidesz-KDNP-s polgármester lesz, ami a települések több mint felét jelenti.

Orbán Viktor: Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon

A választásokat értékelve Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nem véletlenül mondta: bebizonyosodott, hogy

Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most "valami más következik". Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre - fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet mond a párt eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest központban 2019. október 13-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

- mondta Orbán Viktor a budapesti eredményről.

Orbán Viktor meghatottan köszönte meg a vidéki Magyarország bizalmát, és azt mondta: a jövőben is "számíthatnak ránk".