Országosan a Fidesz polgármesterjelöltjei 51,4 százalékot, az ellenzék 38,8 százalékot szerzett

2019.10.14. 14:58

A vasárnapi önkormányzati választáson a kormánypárti oldalon nemcsak a korábbi támogatottság megőrzését, hanem annak bizonyos mértékű bővülését is láthatjuk, ha az eredményeket a legutóbbi EP-választáshoz hasonlítjuk össze. Az EP-választások alapján ráadásul az ellenzéknek lényegesen jobban kellett volna szerepelnie a megyei jogú városokban és vidéki településeken, ehhez képest komoly szavazatveszteségük is volt.

A 2019-es önkormányzati választáson az összehasonlító adatok alapján Budapesten a Fidesz a tavaszi európai parlamenti választáshoz képest nemcsak megőrizte, hanem bővítette is a szavazóbázisát. Ha megnézzük, hogy fideszes polgármesterjelöltek szavazatarányát és a Fidesz EP-választáson kapott szavazatarányát, akkor világosan látszik, hogy ilyen szempontból érdemi átrendeződés nem történt.

Több kerületben sokat erősödött a Fidesz

A XII. kerületben 2019 májusában 45,5 százalékot értek el a kormánypártok, míg október 13-án 59,5 százalékos szavazataránnyal győzött Pokorni Zoltán polgármester. A XVI. kerületben 46 százalékot kapott a Fidesz-KDNP az EP-választáson, míg most Kovács Pétert a szavazatok 57,42 százalékával választották újra polgármesternek. Csepelen 41,5 százalékot ért el a Fidesz májusban, míg a mostani polgármester-választáson több mint 52 százalékot. Bár a III. kerületben vereséget szenvedett a Fidesz a mostani választáson, májushoz képest így is 10 százalékpontos bővülést könyvelhettek ott el a kormánypártok.

Összességében Budapesten az idei EP-választáshoz képest a Fidesz a polgármesterjelöltekre adott szavazatok tekintetében 23 722-vel több szavazatot gyűjtött be, mint májusban. Mindez 2,92 százalékpontos növekedés volt.

Ezzel párhuzamosan

az ellenzéki polgármesterjelöltek több mint 50 ezerrel kevesebb szavazatot gyűjtöttek be, mint az ellenzéki erők májusban. Mindez 7,96 százalékpontos csökkenést jelent.

Az önkormányzati választást összességében a Fidesz nyerteForrás: Origo

Nagy kormánypárti fölény a megyei jogú városokban

Ha a megyei jogú városokban lezajlott változásokat nézzük, akkor az látható, hogy az EP-választáshoz képest a Fidesz-KDNP jelöltjei 6,1 százalékkal kaptak kevesebbet, mint a párt EP-listája, azonban az ellenzéki oldalon a visszaesés több mint 24 százalékos. A megyei jogú városokban a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjei 41,9, míg az ellenzék 27,9 százalékot összesítettek. Ez az adat is világosan mutatja, hogy

a kormánypártok lényegesen erősebbek a nagyobb városokban, mint az ellenzék, ráadásul az EP-választáson az ellenzék még 52 százalékon állt.

A vidéki térségekben a Fidesz polgármesterjelöltjei 56,9, míg az ellenzékiek 38,5 százalékot értek el. Csakhogy míg a kormánypártok az EP-választáshoz képest tartották a pozícióikat, az ellenzék 42 százalékról esett le 38,5 százalékra. Országosan nézve pedig a Fidesz polgármesterjelöltjei a szavazatok 51,4, míg az ellenzék 38,8 százalékát gyűjtötte be. Mindez jelentős elmozdulás az EP-választáshoz képest, mert akkor az ellenzék összességében 48 százalékon állt, míg a Fidesz támogatottsága szinte ugyanennyi volt.