Majdnem frontálisan ütközött két vonat Zalaegerszegnél

Vágólapra másolva!
Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalaegerszegen egy vasutas ellen, aki tavaly decemberben figyelmetlenségből egy érkező vonattal szemben indított el egy szerelvényt, amelyek végül nem ütköztek össze. Erről tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn a médiát. 
Vágólapra másolva!

Pirger Csaba közölte, hogy a 35 éves nő külső forgalmi szolgálattevőként teljesített szolgálatot 2018. december 9-én a zalaegerszegi vasútállomáson.

Egyebek mellett az is az ő feladata volt, hogy jelezzen a mozdonyvezetőknek, amikor indulhatnak az úgynevezett "rendelkező forgalmi szolgálattevő" utasítása alapján.

Aznap este a Zalaegerszegre érkező vonatok késtek. Köztük egy InterCity szerelvény is, amelyet csak jelentős késéssel tudtak továbbindítani Zalaszentivánról Zalaegerszeg felé. A szerelvény számára a vágányutat a zalaegerszegi állomáson beállították, a bejárati jelzőt is ennek megfelelően kezelték.

A beérkező szerelvény miatt a forgalmista azt az utasítást adta a kollégájának, hogy a Zalaegerszegről Zalaszentivánra közlekedő személyvonatot csak az InterCity beérkezése után indíthatja el.

Az asszony - figyelmetlenségből - az utasítás ellenére a menetrend szerinti indulási időpontban indította a személyvonatot.

A Zalaszentiván felé, az érkező InterCityvel szemben haladó vonat számára nem volt beállítva vágányút, így az az indulása után három váltót is tönkretett.

A forgalmista azonnal észrevette, hogy a tiltása ellenére elindult a személyvonat,

ezért azonnal Megállj! jelzést adott az érkező InterCitynek.

Két szolgálatban lévő munkatársa kiabálással és karjelzéssel szólította fel megállásra a személyvonat vezetőjét,

aki a váltótöréseket is észlelve gyorsfékezéssel megállt.

A két vonat Zalaegerszeg területén, mintegy 700 méterre állt meg egymástól, egymással szemben. Senki sem sérült meg. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat a külső forgalmi szolgálattevő ellen.