Majdnem frontálisan ütközött két vonat Zalaegerszegnél

2019.10.14. 16:01

Vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emeltek vádat Zalaegerszegen egy vasutas ellen, aki tavaly decemberben figyelmetlenségből egy érkező vonattal szemben indított el egy szerelvényt, amelyek végül nem ütköztek össze. Erről tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn a médiát. 

Pirger Csaba közölte, hogy a 35 éves nő külső forgalmi szolgálattevőként teljesített szolgálatot 2018. december 9-én a zalaegerszegi vasútállomáson.

Egyebek mellett az is az ő feladata volt, hogy jelezzen a mozdonyvezetőknek, amikor indulhatnak az úgynevezett "rendelkező forgalmi szolgálattevő" utasítása alapján.

Aznap este a Zalaegerszegre érkező vonatok késtek. Köztük egy InterCity szerelvény is, amelyet csak jelentős késéssel tudtak továbbindítani Zalaszentivánról Zalaegerszeg felé. A szerelvény számára a vágányutat a zalaegerszegi állomáson beállították, a bejárati jelzőt is ennek megfelelően kezelték.

A beérkező szerelvény miatt a forgalmista azt az utasítást adta a kollégájának, hogy a Zalaegerszegről Zalaszentivánra közlekedő személyvonatot csak az InterCity beérkezése után indíthatja el.

Az asszony  - figyelmetlenségből - az utasítás ellenére a menetrend szerinti indulási időpontban indította a személyvonatot.

A Zalaszentiván felé, az érkező InterCityvel szemben haladó vonat számára nem volt beállítva vágányút, így az az indulása után három váltót is tönkretett.

A forgalmista azonnal észrevette, hogy a tiltása ellenére elindult a személyvonat,

ezért azonnal Megállj! jelzést adott az érkező InterCitynek.

Két szolgálatban lévő munkatársa kiabálással és karjelzéssel szólította fel megállásra a személyvonat vezetőjét,

aki a váltótöréseket is észlelve gyorsfékezéssel megállt.

A két vonat Zalaegerszeg területén, mintegy 700 méterre állt meg egymástól, egymással szemben. Senki sem sérült meg. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt emelt vádat a külső forgalmi szolgálattevő ellen.