Vitathatatlan tény, hogy a Fidesz több szavazatot kapott, mint az ellenzék

Vágólapra másolva!
Nem lehet egy dimenzió mentén értékelni az önkormányzati választási eredményeket, de az biztos, hogy a magyar politikában egy versenyhelyzet jött létre, ami a korábbi években nem volt - hangsúlyozták a XXI. Század Intézet választási értékelő rendezvényén szakértők. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely nem tudta teljes mértékben elvinni a májusban az EP-választáson az ellenzéki pártokra szavazókat, mivel 8 százalékponttal kevesebbet kapott, míg Tarlós István egy picivel többet kapott, mint a Fidesz EP-választási eredménye – mondta Deák Dániel. A XXI. Század Intézet elemzője beszélt arról is, hogy mind a budapesti kerületek, mind a megyei jogú városok esetében erősödött az ellenzék, míg a megyei közgyűlések esetében mindenhol abszolút többséget szerzett a Fidesz.

A politikai mező nem rendeződött át, de az jól látszik, minél nagyobb egy város, annál inkább ellenzékiek.

– tette hozzá.

Véleménye szerint Tarlós István vereségében nagy szerepet játszott, hogy az elmúlt hetek botrányai miatt a korábban nem kormánypárti szavazók eltűntek mögüle. Deák Dániel arra is emlékeztetett, hogy Lengyelországban is összefogott az ellenzék a PiS ellen az önkormányzati választáson, de az országgyűlésin már szétestek, mivel nem lehet ennyire különböző erőket egy táborba terelni. Éppen ezért a szakember szerint

hosszú távon nem lehet Magyarországon sem egymástól távol eső politikai erőket összetartani.

Sok budapesti kerület esetében volt komoly teljesítmény egy-egy polgármester mögött, mégis veszítettek, míg voltak olyan települések, ahol ez nem érvényesült – tette hozzá.

Véget ért a rendkívüli állapot

Mráz Ágoston Sámuel szerint a vidék Magyarországa különösen erősen támogatta a Fidesz-KDNP-t.

Az elemzők és a politikusok is elszoktak ettől a helyzettől, és visszatér a 2010 előtti világ – mondta a Nézőpont Csoport vezetője. Úgy látja, hogy két kampánystratégia ütközött Budapesten, ráadásul a fővárosiak nem az alkalmasság mentén voksoltak, hanem a Fidesz-ellenesség került a középpontba - mondta Mráz Ágoston Sámuel.

– tette hozzá.