Komoly ellentétek feszítik az ellenzéket az önkormányzati választás után

2019.10.15. 12:51

Míg vidéken arra szavaztak az emberek, hogy ki vezesse az adott települést, Budapesten pártpolitikai voksolás zajlott. Részben ez a magyarázata a vasárnapi önkormányzati választás eredményének - mindebben egyetértettek az Alapjogokért Központ konferenciáján felszólaló szakértők. Arról is beszéltek, hogy nagyjából hasonló eredmények születtek, mint a májusi EP-választáson.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint a mostani eredmények alapján a Fidesz egy országgyűlési voksoláson abszolút többséget szerzett volna.  Beszélt arról is, hogy a közvélemény-kutatók hibáztak a voksolás előtt, ugyanakkor tény, hogy egy kutatás szinte soha nem tudja precízen megbecsülni a valós helyzetet. A rejtőzködő szavazók úgy tűnt, hogy kétharmad arányban állnak Tarlós István mögött, majd ők végül nem is Tarlósra, hanem a kormány ellen szavaztak az utolsó hetek történései miatt – tette hozzá.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a Borkai-ügy az ellenzéki oldalt tényleg mozgósította, míg az ellenzéki botrányok nem tántorították el az ellenzéki híveket.

Mráz szerint az ellenzék továbbra is kétszereplős: az egyik oldalon van Gyurcsány Ferenc, míg a másikon Karácsony Gergely és köre. Ez a kettőség pedig hordozhat még feszültségeket. 

Az elemzők egyetértettek abban, hogy komoly ellentétek feszítik az ellenzéki oldaltForrás: MTI/Kovács Tamás

G. Fodor Gábor: A legrosszabbra kell készülni

G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy a korábbi mérések bizakodásra adtak okot, de a Borkai-ügy behozott olyan szavazókat, akik "Piszkos Fredként viselkedtek", és egyfajta büntető népszavazást csináltak a kormánypártok ellen.

Megjegyezte azt is, hogy ezúttal jelentősen átalakult az a közeg, amiben a politikát elmesélik. Az emberek ingerküszöbe feljebb csúszott, és a Borkai-ügy azért volt hatékony, mert a pornó volt a kapu, amin keresztül el lehetett mesélni egy történetet - mondta a szakember, aki szerint, aki hatékony akar lenni egy kampányban, annak mindezt figyelembe kell vennie.

Az ellenzék politikai tőkét és stratégiát próbál felépíteni a budapesti sikerére, erre kell készülnie a kormányoldalnak – tette hozzá G. Fodor Gábor.

Vannak ellentétek az ellenzéki oldalon

Farkas Örs politológus arról beszélt, hogy majdnem pontosan ugyanaz az eredmény született október 13-án, mint az EP-választáson. Úgy látja, az EP-választás előrevetített sok dolgot, az ellenzék és a kormánypártok is jól mozgósítottak. Kiderült az is, hogy  a botrányokat a különféle politikai oldalak teljesen másként értékelik. Az ellenzéki szavazók teljesen másként fogadják a botrányos ügyeket, mint a kormánypártiak - tette hozzá.

Farkas Örs szerint az ellenzéket a színfalak mögött komoly ellentétek feszítik, mindez komoly fejtörést okoz majd az ellenzéki oldalon. 

Minden viszonyítás kérdése

Kovács István, az Alapjogokért Központ elemzője szerint Budapesten az emberek nem arra szavaztak, hogy ki vezesse a várost, vidéken viszont igen.  Emlékezettett arra, hogy míg Magyarországon a kormánypártok 52-53 százalékot kaptak, és sokan kudarcról beszélnek, addig Lengyelországban a Jog és Igazságosság jobboldali párt 43 százalékos eredménye esetén áttörő győzelemről beszélnek. 

Lánczi Tamás szerint a jobboldali kormányokat a jólét növelése miatt választják az emberek. A politológus szerint, mivel a jólét növekedett Magyarországon, ezért bekapcsolódtunk a globális értékláncokba a nagyvárosokon keresztül. Ez az egész folyamat pedig a nagyvárosokban a baloldali kultúra erősödéséhez vezet. A baloldali kormányok azonban nem tudnak ellenállni a források elszívó hatásának, és később ez a jövedelem csökkenéséhez vezet - mondta a szakember.