A Borkai-botrány 3-5 aranyérmet jelentett a szocialistáknak - mondta Gulyás Gergely az Alapjogokért Központ konferenciáján. A Miniszterelnökség vezetője szerint a választás egyik tanulsága az is, hogy aki nem szerez 50 százalék plusz egy szavazatot, az nem tud nyerni, így pedig 47-48 százalékkal el lehet veszíteni választásokat.

Gulyás Gergely felidézte, hogy míg 2006-ban földcsuszamlásszerű jobboldali győzelemről beszéltek, addig ma nem ezt olvassuk, pedig a mostani és az akkori Fidesz-eredmények nagyon hasonlóak voltak. 

A Borkai-botrány

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a fővárosban és a megyei jogú városokban a képviselőkre leadott szavazatokat, valamint a megyei listákra adott szavazatokat érdemes összevetni. Budapesten a kormánypártok 41, míg az ellenzék több mint 50 százalékot szerzett - mondta Gulyás. Mindezek alapján szinte megismétlődött az EP-választás eredménye – összegezte.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Molnár Edvárd

 A Borkai-ügy hatása abban érvényesült, hogy legalább három kerületben és két megyei jogú városban hozzájárult az ellenzék sikeréhez – vélekedett Gulyás. Borkai-botrány 3-5 aranyérmet jelentett a szocialistáknak- tette hozá a miniszter.

Mostantól van ellenzéki felelősség

Eddig az ellenzék abban a helyzetben volt, hogy nincsen semmi felelőssége, de ez mostantól megváltozott – mondta Gulyás. Mi tiszteletben tartjuk a választók demokratikus döntését, így akit megválasztottak, azzal nyitottak vagyunk az együttműködésre. A mostani helyzet komoly felelősséget ró azokra, akik kilenc éve csak kritizáltak – tette hozzá. Magyarországon demokrácia van, ahol nincs megírva, hogy minden kerületben és a városokban csak a kormánypártok nyerhetnek - mondta Gulyás Gergely.

Ha megnézzük az európai fővárosokat, akkor csak Madridban és Szófiában van jobboldali polgármester. Eddig Budapest kivétel volt, de még mindig 10 kerületben jobboldali vezetés van – magyarázta a miniszter, aki szerint Budapest aranykora volt az előző kilenc év, de mostantól egy új korszak kezdődik.

A Fidesz maradt a legerősebb pártFotó: Koncz Márton - Origo

Kósa Lajos: az ellenzéki oldalon semmilyen értelmes mondanivaló nem volt

Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt a konferencián, hogy a korábbi időszakban 40 százalékos eredményekkel is könnyen lehetett nyerni. Mindez a centrális erőtér átalakult, ezzel hosszasan kísérletezett az ellenzék.  A politikus szerint az ellenzéki elitek szintjén nem történt meg a teljes összeolvadás. Kósa Lajos szerint az ellenzéki oldalon semmilyen értelmes mondanivaló nem volt.  

A Fidesz a legerősebb párt

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője arról beszélt, hogy  többféle magyarázat van a kialakult helyzetre, így többek között az is, hogy a főváros a baloldali-liberális erők központja, míg a vidék a jobboldalé és a konzervatívoké. Ám mindezek a magyarázatok a benyomásokról szólnak. Szánthó szerint a számok alapján a Fidesz a legerősebb párt, és egy teljes összesítés alapján a tavaszi EP-választáshoz képest és a korábbi országgyűlési választáshoz képest nincs jelentős elmozdulás.