Szijjártó Péter: Az amerikai szankció amerikai-török ügy

2019.10.15. 13:17

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Türk Tanács helyszínén találkozott török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval. Az amerikai-török kapcsolatokról is beszélt.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország amerikai-török ügynek tekinti, hogy Washington két török minisztérium és három tárcavezető ellen vezetett be szankciókat, válaszul Törökország északkelet-szíriai offenzívájára.

Minket természetesen mindig aggodalommal tölt el az, ha a NATO legnagyobb hadseregével rendelkező ország valamilyen konfrontációban van a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkező országgal - mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-énForrás: MTI/KKM/Kkm/Burger Zsolt

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy Magyarország NATO-tagként abban érdekelt, hogy a katonai szövetség erős és egységes legyen, és a lehető legkevesebb belső feszültség üsse fel a fejét. 

Ezért Magyarország érdeke az, hogy az amerikaiak és a törökök rendezni tudják ezt a kapcsolatukat, de ez egy amerikai-török ügy, amihez nincs köze a magyaroknak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.