Egy francia kommunista beavatkozhatott az önkormányzati választásokba

Vincent Liegey, nemnövekedés mozgalom, décroissance, ökológiai közgazdaság
Vincent Liegey. A nemnövekedés mozgalom egyre bővül – a szeptemberben Lipcsében megrendezett 4. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencián 3200-an vettek részt hetvennégy országból. A téma egyre inkább bekerül a civil társadalom vitáiba. Liegey és szerzőtársai Jólét gazdasági növekedés nélkül című könyve 2014 januárjában jelent meg magyarul
Vágólapra másolva!
Izgalmas egybeesések tapasztalhatók a kommunista elveket hirdető, Budapesten élő francia állampolgár, Vincent Liegey és Karácsony Gergely programja között, ráadásul nyilatkozataik is olykor szóról szóra megegyeznek. A választások előtt kormányellenes, ellenzéki kampányt folytató férfi korábbi felesége, Szabó Rebeka nem mellesleg Zugló alpolgármestere, és Karácsony jobbkeze. A „nemnövekedési mozgalom apostolaként" emlegetett Liegey gondolatai köszönnek vissza az ellenzéki összefogás ideológiai elképzeléseiben. Az általa képviselt szellemiség terjesztését egy nemzetközi non-profit szervezet pénzeli, amely úgymond „adományokból" tartja fent hálózatát. Európa számos nagyvárosában, így Budapesten is tartottak már konferenciát (Liegey szervezésében), és az OECD fórumán is képviseltetik magukat, amelyet „véletlenül" éppen a Soros-féle Open Society támogat lelkesen – hívja fel rá a figyelmet oknyomozó riportjában a PestiSrácok két újságírója, Jurák Kata és Vésey Kovács László.
Vágólapra másolva!

Az egyik balliberális orgánum (a 24) készített videót a választás előestéjén arról, hogy a bulinegyedben összejöttek a Budapesten élő külföldiek arról beszélgetni, hogyan szavaznak majd mindannyian a kormánypártok ellen az önkormányzati választáson, és egyúttal minél több külföldit meggyőzni erről.

Ebben a videóban bukkant fel szervezőként a francia Vincent Liegey.

Vincent Liegey Forrás: Bajomi Bálint

Érdemes megfigyelni Liegey előadását, amelyből olyan internacionalista meggyőződés sugárzik, mintha a korai 50-es évek valamelyik mozgalmi fejtágítóját hallgatnánk.

Egészen megdöbbentő, amikor a szélsőbaloldali agitátor azt mondja az általa posztolt videó végén, hogy

A magyar főváros az újkommunista ügynökök szerint nem a magyaroké, hanem az övék, kozmopolita világforradalmároké

– így értsük ezt.

Az már magától értetődő, hogy ez a külföldi ügynökhálózat kiválóan be van ágyazva a magyarországi politikai baloldalba.

Sőt, átfedések is vannak, például az Egyesült Államokból származó, a magyar közéletben két és fél éve felbukkant, mostanra Momentum-alelnök Berg Dániel (a Facebookon máig Daniel T. Berg).

Közéjük sorolható a kanadai Montrealban született, a román szélsőjobboldal volt kulcsfigurájával, Dacian Ciolossal kokettáló Cseh Katalin momentumos EP-képviselő is, aki nem mellesleg Daniel T. Berg barátnője.

Berg a Soros-egyetem melletti tüntetés ürügyén érkezett a hazai közéletbe, később Washingtonban kért beavatkozást Magyarország ellen,

majd kiderült róla, hogy az „amerikai értékek" magyarországi képviselője, most pedig a külföldön szintén sokat és előszeretettel mozgó, gyurcsányista Niedermüller Péterrel együtt biztatta a külföldieket, hogy a balliberális ellenzékre szavazzanak.

Forrás: PESTISRÁCOK

A PestiSrácok már korábban is felhívta rá a figyelmet: a Budapesten élő külföldiek lehetnek a mérleg nyelve a fővárosi voksoláson; többrészes cikksorozatban hívták fel a figyelmet arra is, hogy jelentős lehet a külföldi befolyás a magyar politikai életben. A Választás.hu adatai szerint

mintegy 90 ezer szavazókorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező külföldi él Budapesten.

A Budapesten élő, EU-s állampolgár, magyarországi lakcímmel rendelkező külföldiek szervezője, a Vote4 kör aktivistája, Vincent Liegey kulcsfontosságú lehet az ellenzéki összefogás háttérembereként. Őt a „nemnövekedés gazdaságtana" apostolaként emlegeti a balliberális gittegylet több médiaegysége, a mindennapi életben viszont egy biciklis vállalat vezetője, amely zöldségeket is kiszállít.

Forrás: PESTISRÁCOK-FACEBOOK

Eddig talán nem is olyan izgalmas a kép, ami kirajzolódni látszik, de érdemes kicsit mögé nézni.

Az egyébként Párizsból származó férfi volt felesége Szabó Rebeka társadalompolitikáért és környezetvédelemért felelős zuglói alpolgármester (közös videókban hirdették a zöldpolitika fontosságát és a közösségi javak megosztását),

az utóbbi időkben pedig a Vote4Budapest, illetve a Night Embassy of Budapest nevű szervezetek együttműködésével szervezett találkozót a hazánkban élő magyarok és baloldali jelöltek között az önkormányzati választások hajrájában.

Forrás: PESTISRÁCOK-YOUTUBE

Liegey tizenkilenc évvel ezelőtt érkezett Magyarországra

(tehát véletlenül éppen Fidesz-kormányzás alatt), és saját bevallása szerint „már a Keleti pályaudvaron" beleszeretett a fővárosba.

Ezután Budapest utcáin sétálva érezte meg „a közösségi kezdeményezések elindításához szükséges kreatív potenciált", és ha erről lefejtjük a cukormázat, akkor azt jelenti, hogy támadtak használható ötletei a jobboldali kormány elleni akciókhoz.

Tény, hogy hamar munkához látott: néhány év alatt már a hazai sajtóban is osztotta nagyszerű elméleteit.

Egyik kedvencünk 2016-ból való, amely a Soros-féle 444-nek adott interjúban olvasható:

Talán nem véletlenül tűnnek ismerősnek ezek a szavak: az ellenzéki összefogás gondolata 2016-ban kezdett a Klubrádióban is vissza-visszatérő motívummá válni.

De nem csupán ebben van egyezés:

nagyon összecsengenek Liegey eszméi és az ellenzék által új Demszkyként magasba emelt Karácsony Gergely szolidaritás-autómentesség-ültessfát mantrája.

Nemzetközi hálózat rajzolódik ki a háttérben

A mozgalmakat nemzetközi szinten a Wellbeing Economy Alliance (WEA) nevű szervezet köti össze, de létrejött olyan kutatói hálózat is, amely az alternatív gazdaságok lehetőségeit vizsgálja.

A WEA honlapján található információk szerint „adományokból" tartják fenn magukat (ez is igencsak ismerős szöveg), ezekből rendeznek több ezer fő részvételével konferenciákat, és végzik tevékenységüket a világ számos nagyvárosában, így Budapesten is.

Az sem mellékes, hogy

az OECD fórumán is képviseltetik magukat, amelyet „véletlenül" Soros György alapítványa, az Open Society Foundations (OSF) támogat lelkesen.

A Liegey által hirdetett tanok egyike a szolidaritás kultúrájának megerősítése, amellyel meg lehetne osztani a javakat a közlekedésben, a használt tárgyak adásvételében, a közös gyermekfelügyeletben. Az új épületek felhúzása helyett fontos lenne a meglévő lakások kihasználtságának fokozása is.

Minderről a LMP-hez kötődő Ökopolisz Alapítvány videójában is beszélt.

Mindez virágnyelven előadva persze kiválóan alkalmas a legfiatalabb választói generáció megszólítására, de ha a tényeket nézzük, akkor Liegey (és Berg meg a többiek) munkássága a legkevésbé sem a bicikliszerelés és zöldségszállítás forradalmasításában fog megmutatkozni, hiszen

tevékenységükkel egy nagyon is régi, posztkommunista „elitet", Gyurcsány Ferenc és Gyurcsányné hálózatát segítik – most például a fővárosi önkormányzati hatalomba.

Akik eddigi munkásságuk során (lásd az SZDSZ-MSZP-kormányokat, vagy a Gyurcsány-féle nagyvállalati elit tevékenységét) a legkisebb érdeklődést sem mutatták a fenntartható fejlődés és a környezetbarát életvitel iránt.

A PestiSrácok az oknyomozó riport folytatását ígéri.