Közel egymilliárd forintnyi áfát csalt el egy bűnbanda

Vágólapra másolva!
Az ügyészség hat ember letartóztatását javasolta költségvetési csalás, pénzmosás és más bűncselekmények miatt. A bűnbanda közel egymilliárdos kárt okozott az államnak. Mind a hat ember letartóztatását elrendelte a bíróság.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség öt európai államhoz küldött jogsegély kérelmet. Ennek köszönhetően kihallgatások, vagyonbiztosítások, kutatás és lefoglalás is történt. A nemzetközi együttműködést nagyban segítette az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust, aminek keretében találkozók, a jogsegélykérelmek alapján teljesített büntetőeljárási intézkedések koordinációjára is sor került, biztosítva a magyar büntetőeljárás eredményességét.

Egy férfi, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak,

2015 óta egy fiktív számlákat kibocsátó bűnbandát irányított, aminek része volt egy többszintű, számlázi láncolatot alkotó céghálózat.

A hamis számlákat két tatabányai gazdasági társaság vette be összesen 16 cégtől, így csökkentették az általános forgalmi adó befizetésüket.

Ezzel pontosan 991.518.000 forint kárt okoztak az államnak.

A hamis számlákat kiállító alvállalkozó cégek igazából nem végeztek gazdasági tevékenységet. Ezeknek a cégeknek a bankszámláira a haszonhúzó két tatabányai cég utalt pénzt, a hamis számláknak megfelelően. Ezt tovább utalták más cégek számláira. A bandába bevett emberek automatákból felvették a pénzt, majd azt visszaadták a banda vezetőjének.

Az ÁFA befizetésüket illegálisan csökkentő cégeknek hamis számlákat kiállító cégek szintén hamis alvállalkozói számlákat vettek be.

A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik tényleges ügyvezetői feladatot soha nem láttak el, a cégeket és azok könyvelését a bűnbanda vezetője irányította.

A vezető különböző cégek ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból megszerzett pénzt a Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan visszautalták egy tatai céghez.

Ez a cég a pénzből 12 ingatlant vett, amiket bérbe adott.

Az ügyészség hat férfi letartóztatását javasolta, akik közül ketten a két haszonhúzó cég ügyvezetői, hárman a számlázási láncban lévő cégek ügyvezetői, egy vádlott pedig a költségvetési csalásból szerzett pénz befektetője, a pénzmosást végző cég ügyvezetője. Az ügyészség indítványa szerint a férfiak veszélyeztethetnék a nyomozást, valamint a bűnismétlés veszélye is fennáll, ezért a bíróság egy hónapra elrendelte mindegyikük letartóztatását.