Sokan nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás

Vágólapra másolva!
Farkas Örs politikai elemző, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója értékelte az önkormányzati választás eredményeit a Heti Tv Pirkadat című műsorában.
Vágólapra másolva!

A helyhatósági választások előtt közzétett közvélemény-kutatások pontosságáról, pontatlanságáról az elemző elmondta, bár az általa vezetett cég nem végez kutatásokat, és nem is kívánja a közvélemény-kutatókat kritizálni, de az látható volt, egyikük sem mért jó eredményt. Ám az is igaz, hogy a mérések alapjául szolgálhatott volna az EP választás, aminek az eredményeit, ha a mostani önkormányzati voksolás eredményeivel kell összehasonlítani, akkor az látszik, akkor azok megegyeznek.

Ezért is gondolhatták sokan, hogy most hasonló eredmény fog születni, csak belestek az elemzők abba a hibába – és Farkas Örs is idesorolta magát -, hogy nem gondolták azt, hogy az ellenzéki pártok között létrejön a teljes összefogás.

Arra a kérdésre, hogy ez az ellenzéki összefogás milyen alapokon jött létre, az elemző úgy felelt, aki ma meg tudja mondani, hogy az egyes ellenzéki pártoknak mi az ideológiai alapja, milyen értékrendszerben gondolkodik, az előtt kalapot kell emelni. Az ellenzék egyébként sikerre kommunikációja most arról szólt, az emberek döntsék el, kire akarják a településüket rábízni: a Fideszre vagy nem a Fideszre. A kormánypártok arra törekedtek, ami bizonyos helyeken sikeres volt, hogy az önkormányzati választás egy helyi kérdés, azaz ki lehet jó gazdája egy településnek.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.