Karácsony Gergely elfoglalta a főpolgármesteri irodáját, de máris elfelejtheti azt az ábrándját - ha volt ilyen egyáltalán -, hogy ő irányíthatja a Városházát. Az elmúlt napok hírei megmutatták, hogy Gyurcsány Ferenc bukott katonái élén bevonul a hivatalba, és mostantól ő diktál. Ahogy azt két cikkben is megmutattuk (ebben és ebben), a bukott miniszterelnök kivétel nélkül olyanokat hoz magával, akik a Gyurcsány-kormány alatt közreműködtek az ország, és így Budapest tönkretételében, eladósításában. Karácsonynak nem lesz új a szerep, karrierjét Gyurcsány beosztottjaként kezdte, és most úgy is folytatja. Ne legyen kétségünk afelől, hogy vasárnap nem Karácsony, hanem valójában Gyurcsány Ferenc kapta kezébe Budapestet. 

Karácsony és Gyurcsány egyáltalán nem a mostani kampányban ismerkedett meg egymással.

Karácsony Gyurcsányék házi tanácsadójaként tevékenykedett a baloldali kormány idején a Miniszterelnöki Hivatalban. Karácsony igen jól keresett, hiszen saját cégével, a Social Report Bt-vel  2006 és 2009 között több mint 21 millió forint megbízást kapott Gyurcsányéktól.

Karácsonynak tehát már akkor is Gyurcsány volt a főnöke, tőle kapta a fizetést és ő egyengette a karrierjét is.  

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Németh Angéla újpalotai polgármester és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselőForrás: MTI/Balogh Zoltán

Karácsony Gyurcsány bukását követően látszólag hátat fordított egykori mentorának és az LMP-ben - majd sok más pártban - folytatta pályafutását.

És rá jellemző módon ebben az időben hatásvadász, álkritikus mondatokkal bírálta egykori főnökét, a bukott miniszterelnököt.

Valójában persze, mindig is tartott Gyurcsánytól.

Emlékezetes, hogy miután 2012-ben már azt találta mondani, hogy jobban utálja a szocialistákat, mint a Fideszt, 2014-ben a szocialistákkal és Gyurcsánnyal találta újra együtt magát az összefogásban. 

Ekkor mondta nevetségességével híressé vált mondatát: 

nem tagadom, néhány Unicumot meg kellett innom ma, hogy elviseljem a helyzetet, nem szeretem, hogy így alakult, de ez van.

Ez is jól mutatja, hogy félt Gyurcsány visszatérésétől, tudta, hogy ettől a pillanattól kezdve megint ő lesz a főnök, vége a hazug önállóságnak.

Sok mindent elmond Karácsonyról, hogy kiderült, még saját irodát is adna Gyurcsány Ferencnek a Városházán. 

A választás éjszakáján megjelent a Városháza új főnöke: Gyurcsány Ferenc

Karácsony sosem mert igazán szembemenni egykori mentorával, és hogy továbbra is működik köztük az alá-fölérendeltségi viszony, azt jól bizonyították a mostani, önkormányzati választás éjszakáján történt események is.

Karácsony beszédére Gyurcsány késve érkezett, nagy feltűnést keltve átcsörtetett az újságírókon, miközben Karácsony zavartan és tehetetlenül nézte. Nyilvánvaló volt mindenkinek, aki látta a jelenetet, hogy ki a főnök. Gyurcsány úgy állt be Karácsony mögé a beszéd alatt, hogy valójában semmi keresnivalója nem volt ott, nem segítette, hanem sokkal inkább gátolta Karácsony kampányát. Például azzal, hogy elindította ellene Kálmán Olgát, akit szintén felvitt maga mellé, pedig a bukott egykori tévés egyáltalán nem vállalt részt Karácsony kampányából (egyszer mondott egy ötperces beszédet).

Légió FacebookForrás: Facebook

Gyurcsány megjelenése is azt bizonyítja, hogy - ahogy azt a fenti mém is komikusan megírja - semmi nem történhet Gyurcsány nélkül a baloldalon, és Karácsony mögött ő áll, ő fogja diktálni a feltételeket.

Gyurcsány bukott emberei megjelentek Karácsony körül

A DK elnökének budapesti hatalomátvételét jól mutatja az is, hogy Karácsony Gergely megválasztását követően észvesztő tempóban kezdődött meg a Gyurcsány-korszak embereinek reaktiválása. A múlt már majdnem elfeledett árnyai kerülnek újra elő.

A hírek szerint Lamperth Mónika egykori belügyminiszterből főjegyző lesz. Karácsony kampányát segítette az MSZP-SZDSZ-korszak két szóvivője, Gál J. Zoltán és Batiz András is, akik minden bizonnyal szerepet kapnak majd a városházán. Valamennyien a Gyurcsány-kormányban vállaltak kulcsszerepet, és a bukás óta mindannyian várták a politika közelébe történő visszatérés lehetőségét, amely úgy tűnik, most érkezett el. Hiszen a gyenge jellemű Karácsony nem tud ellenállni annak, hogy Gyurcsány a nyakára ültesse bukott katonáit.

Gyurcsánynak saját irodája is lehet a Városházán

Sőt, ahogy azt megírtuk, nemcsak a Demszky-Hagyó- és a Gyurcsány-korszak emberei térhetnek vissza Karácsony Gergely főpolgármesternek „hála" a budapesti Főpolgármesteri Hivatalhoz, hanem információink szerint maga a bukott miniszterelnök is a városházára kerülhet. Az Origo úgy tudja, felmerült, hogy Gyurcsány Ferenc irodát/szobát kaphat a Főpolgármesteri Hivatal épületében.

Demszky Gábor korábbi főpolgármester és Karácsony Gergely Rajk László temetésénForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya kérdésünkre tagadta megbízható forrásból származó információnkat, valószínűleg csak azért, mert a hír túl korán szivárgott ki, ezért visszakoztak. 

De tegyük fel: nem lesz szobája Gyurcsánynak. Ettől még folyamatosan ott lehet a Városházán - csak nem saját szobájában, hanem egyenesen Karácsonyéban. Képzeljük el a jelenetet, amikor megérkezik Gyurcsány, a főpolgármester pedig felpattan. A bukott miniszterelnök pedig a Városháza uraként hellyel kínálja Karácsonyt annak saját szobájában. 

Nyilvánvaló: mostantól a Városháza ura Gyurcsány Ferenc.