Nagyüzemben hamisított BKV-bérleteket egy bűnbanda

Vágólapra másolva!
Négyen voltak abban a bandában, amely több mint száz hamis BKV-bérletet gyártott és árult az elmúlt években. A hitelesség kedvéért a papírt nem gyártották, hanem egyszerűen ellopták egy automatából. Kiterjedt ügyfélkörre tettek szert. A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt a hamisítók és az automatát megfúrók ellen. A hamisítókat felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték, a másik két bandatagnak még nem zárult le a pere.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy hamis BKV bérletek készítése és árusítása révén fog pénzhez jutni. A férfi azt tervezte, hogy

alapanyagként a jegy- és bérletkiadó automatában lévő hőpapírt szerez, amire a megrendelőkt adataival készíttet bérleteket.

Az ötletgazda a "bizniszbe" bevette az egyik vele egyidős ismerősét, egy a számítógépes szerkesztéshez értő férfit. Azt már egy 26 éves férfi vállalta 54 éves édesapjával együtt, hogy megszerzi a hőpapírt, amelyhez a fúrógépet és egyéb eszközöket az ötletgazda adta nekik

Az apa és fia a XVI. kerületben nem járt sikerrel, de a XI. kerületi Budaörsi úton lévő egyik jegy- és bérletautomatát sikerült megfúrnia.

Ebből mintegy 280 ezer forint értékű hőpapírt vettek ki, amiért a felbujtójuktól 130 ezer forintot kaptak.

A két 38 éves férfi elkezdte a bérlethamisítást. Maguknak is készítettek, de a feketepiacon, az eredeti árnál olcsóbban, a kiterjedt ügyfélkörük részére is.

A két hamisítót 2016. október 14-én a IV. kerület, Deák Ferenc utcában igazoltatták a rendőrök.

Az egyiküknél 14 hamis bérletet találtak, később, a lakásukról pedig több mint 100 került még elő, ezek mellett a hőpapírt és a hőnyomtatót is megtaláltak.

A kerületi ügyészség a két hamisító ellen üzletszerűen elkövetett csalás, hamis magánokirat felhasználása és más bűncselekmények, az apa és fia ellen rongálás és lopás miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság előtt.

"A bíróság

a két hamisítót bűnösnek mondta ki a vád szerint és őket 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre,

valamint fejenként félmillió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a vádlottakat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. Az egyik vádlottra nézve az ítélet jogerőre is emelkedett, a másikuk – védőjével együtt – három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat kapcsán" - olvasható az ügyészség honlapján.

Az automaták megrongálásával vádolt apa és fia ellen a bírósági eljárás tovább folyik.