El kell kerülni, hogy tömegek induljanak Európa felé, mert kritikus helyzet alakulhat ki egy-egy határszakasz térségében - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Bakondi György hangsúlyozta, ha Törökországból további tízezrek-százezrek indulhatnak útnak, akkor egyre többen várakoznak majd egy-egy európai határszakasznál arra, hogy továbbjussanak. A

2015-ös tapasztalatok szerint a kritikus tömeget elérve a migránsok nem működnek együtt a hatóságokkal, és egyre agresszívebben lépnek fel akár a hatósági emberekkel, akár a helyi lakossággal szemben - közölte.

Kifejtette, ahol szigorítják a határőrizetet, ott torlódás keletkezik,hosszabb időt kell eltölteniük együtt különféle nemzetiségű migránsoknak és a csoportok között konfliktusok alakulnak ki.Ez főként a görög szigetekre jellemző, de Bihácsnál is hasonló a helyzet.

Szerb-Magyar határ Röszke térségében biztonsági határzárFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Bakondi György kiemelte, hogy Magyarország nem a migráció főútvonala, mióta lezárták a déli határszakaszt; a mozgás áttevődött Bosznia-Hercegovina, és innen Horvátország, Szlovénia, Ausztria irányába. Hozzátette ugyanakkor, hogy

a magyar határszakaszon is egyre erősödő mozgást lehet tapasztalni a tavalyihoz képest.