Kósa Lajos: Bővítik a családtámogatási rendszert és újabb gazdaságvédelmi program várható

Novák Katalin
Budapest, 2019. május 24. A nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik ablakára ragasztva 2019. május 24-én, a matrica sajtóbemutatójának napján. A július 1-től igényelhető, 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásért cserébe azt kérik, hogy a családok helyezzék el a programot népszerűsítő matricát az új, legalább hét személyes autójuk hátsó szélvédőjén. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
Tovább bővítenék a családtámogatási rendszert, valamint az európai gazdaság aggasztó adataira reagálva újabb gazdaságvédelmi akciótervet dolgoznak ki Magyarországnak - jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A tervekről már az Országgyűlés őszi ülésszakában is szó lesz.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos azt mondta: kétségtelen, hogy az önkormányzati választásokon az ország legnagyobb részén a Fidesz több voksot kapott, mint korábban, de az ellenzék is. Ebben az értelemben nem a botrányok döntötték el a választásokat, sokkal inkább az a helyzet, hogy az ellenzéki pártok stratégiáját elfogadták a saját szavazóik - tette hozzá. A Fidesz így is győzött a választásokon, de az ellenzék komoly részsikereket tudott elérni - hangoztatta Kósa Lajos.

Közölte, hogy az őszi ülésszakban

tovább bővítenék a családtámogatási rendszert, mert céljuk, hogy a magyar népesség növekedési pályára álljon.

A csökkenés üteme már mérséklődött, de a Fidesz szeretné, ha a lakosságszám enyhén gyarapodna. Kósa Lajos azt mondta, hogy ez elérhető a családpolitikai eszközök bővítésével. A magyar családok jövőbeli kilátásait jelentősen javítják ezek az intézkedések, ezért "jó néhány ilyen javaslatunk lesz" - tette hozzá.

A nagycsaládosoknak szóló autóvásárlási támogatáshoz tartozó Családbarát Magyarország feliratú matrica Forrás: MTI/Mónus Márton

Közölte: másrészt azt látják, hogy az európai - főleg a német - gazdaság huzamosabb ideje kedvezőtlen, aggasztó adatokat mutat, ezért

Magyarországnak újabb gazdaságvédelmi programot kell kidolgoznia és életbe léptetnie,

hogy fenn tudja tartani a növekedés ütemét. Hozzáfűzte, hogy az ilyen programok eddig sikeresek voltak, hiszen a magyar gazdaság tudott bővülni, emelkedett a bérszínvonal és javult a foglalkoztatottság.

Kósa Lajos azt mondta, hogy az őszi ülésszakban ez lesz a két fő irány. Ebben "semmi meglepő nincs, mert eddig is ezt csináltuk, és mindig is erről beszéltünk a kampányban" - jegyezte meg.

Az önkormányzati választásról

Kitért arra: ősszel már fog látszani, hogy "mire lehet számítani" azoknál az önkormányzatoknál, amelyeket az ellenzék nyert meg. Úgy vélekedett: nehéz értelmezni, hogy az ellenzékiek miről beszéltek a választási kampányban. Például mi változik akkor, ha Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester kihirdeti a klímavészhelyzetet? - tette fel a kérdést. Korlátozza az autóforgalmat? Bevezeti a dugódíjat? Vagy semmi sem fog változni? Hasonlóan

nem értelmezhető szerinte egyebek mellett az sem, hogy Karácsony Gergely alkotmányt ír majd a fővárosnak.

Az EU mondvacsinált okokkal utasította el Trócsányit

A Fidesz alelnöke kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "szerintünk rossz pálya", hogy a magyar kormány biztosjelöltjei közül "mazsolázzon az Európai Unió általunk nem egészen definiálható erőköre". Trócsányi László korábbi jelöltet felkészültnek, nemzetközi tapasztalattal és szakmai tekintéllyel rendelkezőnek nevezte.

- jelentette ki.

Megjegyezte, hogy az európai ügyészség élére kinevezendő román elnöknő ellen a saját hazájában több tucat bűnügyi vizsgálat folyik, és az már kiderült, hogy súlyosan visszaélt a befolyásával. Az ő esetében mégsem merültek fel összeférhetetlenségi aggályok - tette hozzá Kósa Lajos.

A magyar kormány Trócsányi László után Várhelyi Olivért jelölte biztosnak, aki kitűnően ismeri a brüsszeli viszonyokat, megbízhatóan képviseli a magyar érdekeket - hangoztatta Kósa Lajos, hozzátéve: az ő alkalmassága sem kifogásolható, "várjuk, hogy (...) mi fog történni". Közölte: nem illik kívülről beleavatkozni abba, hogy a magyar kormány kit jelöl biztosnak.