Miután Sneider Tamás bejelentette, nem indul újra a Jobbik elnöki tisztségéért, megindultak a párton belüli mozgások. Előbb Jakab Péter frakcióvezető, pár nappal később Varga-Damm Andrea jelezte, átvenné a rossz állapotban lévő szervezet irányítását. Továbbra sem kímélik a Jobbikot a belső harcok, legutóbb pártszakadás lett a vége.

A párt számára gyenge eredménnyel zárult európai uniós választást követően a Jobbik elnöksége bejelentette, az önkormányzati választást követően rendkívüli tisztújítást fog kiírni. Múlt csütörtökön Sneider Tamás, a szervezet jelenlegi vezetője ennél továbbmenve, leszögezte, nem indul újra a párt elnöki tisztségéért, és más vezetői pozícióért sem száll versenybe. Még aznap lecsapott a lehetőségre Jakab Péter frakcióvezető, aki egy Facebook-posztban jelentkezett be a megüresedett posztra. A politikus arra hivatkozva tette ezt, hogy az országos választmányi májusi ülésen "szinte valamennyi küldött" arra kérte, hogy legyen a Jobbik elnöke. Ez irányú ambícióiról korábban is beszélő Jakab nem tudta visszautasítani a felhívást, így közzétette elnökjelölti szándéknyilatkozatát.

Ugyanígy tett szombaton Varga-Damm Andrea, aki párttársához hasonlóan szintén egy elnökjelölti szándéknyilatkozattal állt elő közösségi oldalán, szintén azzal indokolva döntését, hogy sokan támogatják a párton belül. A veszprémi politikus színrelépésével tehát

ketten is pályáznak a megroppant Jobbik elnöki székére.

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője a párt elnöke lenneForrás: MTI/Mohai Balázs

A leírtakból az látszik, jelentős különbség van a két elnökjelölt programja között:

  • míg Jakab jobb -és baloldaliakat egyaránt képviselve ideológiamentes politizálást hirdetett, addig Varga-Damm ennél valamivel egyértelműbben fogalmazva, egy, a nemzeti érdekeket "kíméletlenül képviselő erővé" tenné meg a Jobbikot;
  • Jakab csak az általa kijelölt politikusokkal dolgozna együtt az elnökségben, Varga-Damm pedig azokkal, akiket a kongresszus megválaszt.

Jakab malmára hajtja a vizet, hogy a pártelit egyértelműen őt támogatja: amíg a Jobbik médiafelületei (Alfahír, Zsúrpubi) tele vannak a vele kapcsolatos hírekkel, addig Varga-Damm szombati bejelentéséről be sem számoltak. 

A Jobbik rendkívüli tisztújító kongresszusát november 9-én tartják. 

Miközben megindultak a belső harcok a párt vezetéséért, újabb fontos politikus lépett ki a szervezetből. Jávor Miklós, a Jobbik mosonmagyaróvári polgármesterjelöltje pénteki bejegyzésében jelezte, eddig, és nem tovább. "Összeszoruló szívvel néztem a DK-s, MSZP-s és Momentumos logótengerben úszó Jobbikot. A Jobbik már csak statiszta lesz a nagy balliberális összeborulásban. Aki ezt látja jónak, tegye, lelke rajta." - indokolta meg döntését.