Rengetegen nézték meg a videót, amelyben egy férfi a 83-as úton bánt egy nőt

2019.10.21. 20:00

A hajánál fogva rángatott egy nőt maga után egy férfi a 83-as főúton - számolt be róla a Tények. A nő segítségért könyörög, miközben több autós is elmegy mellettük. Lassítanak, de nem állnak meg segíteni, sőt az egész jelenetet levideózza az egyik autós. A kétségbeesett nőnek végül sikerül kitépnie magát a férfi szorításából, de az újra felrángatja őt a földről. Nem tudni, hogy ezután mi történhetett vele, ugyanis senki sem ment oda hozzá, hogy megvédje az agresszív férfitól. A szakember szerint a közömbös viselkedésnek, a segítségnyújtás elmaradásának több oka van. 

A bántalmazásról készült videó felkerült a Facebookra is, ahol azóta már több mint 14 ezren osztották meg.

Elszabadultak az indulatok 

Rengeteg embert felháborított, amit a felvételen láttak, és ennek hangot is adtak. 

"Aki egy nőt meg bántalmaz csonkítást érdemel!!!!" - írja egy fiatal nő.

"Rohadj meg te patkány. Kíváncsi lennék hogy a férfiakkal is ilyen vagány kis g*ci lennél e...."

"Így húzzanak téged is patkány!"- ez már egy másik hozzászólás

 Persze, ilyen hideg bunkóval szemben állni nem veszélytelen dolog. Ugyanis az ilyennel nem lehet tárgyalni. S ha esetleg valaki le is ütné, még az az illető a saját bokáját is megütné. Rendőrségnek kell szólni!- írja egy férfi.

Többen pedig azt, hogy kár, hogy ők nem jártak arra éppen.

" Én megöltem volna erre a szavamat adom"

"Csak gratulálni tudok a sok erőteljes férfinak, aki arra járt, hogy nem ált meg és nem verte szét a fejét ennek az állatnak!! Még ha nem is lettem volna erősebb, akkor is odamegyek és megpróbálok mindent megtenni!!! Egy nőt bántani ütni verni nagyon nagy bűn ez a férfi a szememben egy igazi csicska féreg!!!!"

Sajnos ennyire nem érdekli az embereket, ha egy ember bajban van, és könyörög az életéért. Szomorú, hogy nem segitenek inkább, bámulnak meg röhögnek, és videóra veszik, és poénkodnak vele, nem is tudom milyen emberekké vált ez a világ !!!!

Van, aki azt is kifejtette, hogy miért nem avatkozott volna bele:

"Sajnos a törvény előtt te leszel a hibás ha beleszólsz én így jártam megvédtem a hölgyet"

Egy nő is megerősítette ezt:

"Ès ki mert volna kiszállni az autóból más miatt összeveretni magát. Nem biztos, hogy ő lett volna az erősebb."

Sokan bírálták a videót készítőt, amiért segítség helyett kamerázott.

"Miért nem segít neki senki? Ember?! Mit videózol?! A 112-t tárcsáztad volna ha már nem mersz kiszállni az autódból. Hihetetlen! Nem csak azt kellene meglincselni aki ilyet tesz, hanem aki videózza is."

"Én ha láttam volna biztosan azonnal segítséget hívtam volna,ez alap......vagy nem?" - kérdezi egy nő.

"Aki készítette a videót miért nem avatkozott közbe?" 

  

 Több oka lehet, ha valaki nem segít egy bajba jutott nőn

Alapvetően az emberbe bele van kódolva, és megtanuljuk kiskorunkban, hogy nyújtsunk segítséget annak, aki bajban van. A segítségnyújtás elmaradása egy pszichés jelenség, amelyet sok tényező együttjárása határoz meg 

- ezt már a klinikai szakpszichológus,pszichoterapeuta mondja. 

Makai Gábor azt is elmagyarázza, hogy melyek ezek a tényezők. 

 "Maga a segítségnyújtás azért mindennapjainkban ott van kisebb formában, például átadom a helyemet a buszon, előreengedek valakit. Ez egy teljesen természetes dologgá válik. Vannak olyan helyzetek, amikor az ember átértékeli azt, hogy mivel jár az ő segítségnyújtása. És nagyon sokszor a tényezőkben benne van az, hogy veszélyes, másrészt magánügy, harmadrészt pedig ott van az érdemtelenség. Ez azt jelenti, hogy a bajba jutott ember meg sem érdemli, hogy segítsenek rajta."

De az is megfordulhat az emberek fejében, hogy ők is bajba kerülnek, ha segíteni próbálnak, illetve kellemetlen lehet az egész helyzet nekik és különben is sok bajjal jár együtt.
"A pszichológusok meghatározzák azt is, hogy ha például sokan vagyunk egyszerre jelen, akkor is elmarad sokszor a segítségnyújtás."

De sokszor, ha egyedül van az ember, akkor azt gondolhatja, hogy ezzel

nem is okoz nagy kárt, mert valaki úgyis megáll majd.

Makai szerint a segítségnyújtás elmaradása ebben a helyzetben egyfajta védekezés.

A valóság meghamisítása, hogy torz módon látom a világot, a valóságot. Ennek a következménye, hogy valaki el tud menni valaki mellett, akinek vérzik a feje és sikoltozik. 

Feltételezhető az is, hogy így nyugtatja, védi meg magát, hogy úgy tudjon elmenni, hogy bűntudata se legyen. Ezek ki tudnak váltani egy olyan reakciót, egy olyan viselkedésformát, amivel kárt okoz - teszi hozzá. 

De van még egy ok, amiért az autósok továbbhajtottak anélkül, hogy segítettek volna. 

Félhettek attól, hogy bajba kerülnek, és ez bénította le őket, ezért becsukják a szemüket. Ez az egésznek a lényege, hogy milyen tényezők kellenek ahhoz, hogy én egy picit kilépjek az emberi mivoltomból, hiszen ez úgy lehetséges, ha én becsukom a szememet szigorú értelemben.

A kommentelők között sokan felvetették azt, hogy találkoztak hasonló esettel, amikor segítettek a bántalmazott nőnek, de az hirtelen a támadója védelmére kelt.

Ez egy alá-fölérendelt párkapcsolatban jellemző, hogy az áldozat megvédi az agresszort. Alapvetően ez nem egy hétköznapi jelenség, de van ilyen, hogy tulajdonképpen másképpen értékeli a nő ezt a bántalmazást- magyarázza a szakpszichológus, aki azt is hozzáteszi, hogy ha mindennapossá válik valakinek ez a fajta bántalmazás, akkor valóban megjelenhet ez a bizarr jelenség. De fontos, hogy a túlélés miatt kell megvédenie az agresszort: azért, mert ha nem így tenne, a rövidebbet húzná, még rosszabbul járna.

A szakpszichológus azt is kiemelte, hogy teljesen mindegy, hogy mi történhetett a férfi és a nő között, akkor is elfogadhatatlan, hogy fizikailag bántalmazzon valakit.

A pápai rendőrkapitányság garázdaság vétsége miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. Kerestük a rendőrséget az ügyben, későbbre ígértek választ.