Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy a Fidesz több szavazatot kapott az önkormányzati választáson, mint az EP-voksoláson. 

Minden megválasztott önkormányzati képviselőnek és polgármesternek gratulálok – mondta Kósa Lajos. A tény, hogy a fővárosban Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást, de 50 ezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint az ellenzéki pártok a májusi EP-választáson, míg a Fidesz növelte a támogatottságát. A megyei jogú városok esetében az EP-választáshoz képest az ellenzék 47 ezer szavazatot vesztett, míg a Fidesz 5 ezer szavazatot nyert- mondta Kósa. 

Kósa Lajos: Az önkormányzati választást a Fidesz nyerteFotó: Csudai Sándor - Origo

A Fidesz alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz 226 ezerrel kapott több szavazatot a nagyvárosi világon kívül, mint az EP-választáson, míg az ellenzék csak 48 ezerrel. A Fidesz alelnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati választáson a kormánypártok 437 ezerrel kaptak több szavazatot, mint az ellenzék, míg az EP-választáson ez a különbség csupán közel 150 ezer szavazat volt.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára is gratulált a megválasztott vezetőknek. A politikus elmondta, hogy a kormány minden megválasztott vezetővel együtt fog működni. Budapestről azt mondta, hogy Tarlós István polgármestersége alatt a főváros szintet lépett, így alaposan fel van adva a lecke Karácsony Gergelynek. Dömötör Csaba szólt arról is, hogy folytatódik a nagyon sikeres családvédelmi akcióterv is.