Vágólapra másolva!
Nehéz falat lesz dűlőre jutni a pozíciók elosztásában azokban a megyei jogú városokban, ahol az ellenzéki szövetség nyerte a választást. A Magyar Nemzet információi szerint már javában folynak a színfalak mögött az egyeztetések.
Vágólapra másolva!

Mint ismert, több megyei jogú városban is úgy nyert az ellenzék az önkormányzati választáson, hogy Gyurcsány Ferencéktől az MSZP-n át a Jobbikig - jellemzően egy egyesület mögé bújva - valamennyi kormányellenes erő összeállt. Már a voksolás előtt is kérdéses volt, győzelem esetén, hogyan fog működni a kényszerkoalíció. A Magyar Nemzet információi szerint alig telt egy hét október 13-a óta, és

a pozícióosztogatás során komoly konfliktusok alakultak ki az ellenzéki pártok között.

A lap a következő nagyvárosokat érintette mai cikkében:

  • Dunaújváros: a jobbikos Pintér Tamás a Rajta, Újváros! Egyesület színeiben nyerte a polgármester-választást. A Magyar Nemzet úgy tudja, a jobbikos politikusnak akár négy helyettese is lehet majd: a posztra esélyesek között emlegetik Barta Endrét (Jobbik), Szabó Zsoltot (Párbeszéd), valamint Szántó Pétert és Mezei Zsoltot, aki 2018-ban a Gyurcsány-párt országgyűlési képviselőjelöltje volt.
  • Eger: A Heves megyei település a nepotizmus fellegvára lehet: az MSZP-s Mirkóczki Zita, Mirkóczki Ádám, Eger jobbikos polgármesterének rokona lehet majd az egyik alpolgármester, de mellette több politikus is szóba jön.
  • Érd: A Pest megyei településen az egykori SZDSZ Új Generáció-elnök, Csőzik László lett a polgármester, Szűcs Gábor, az MSZP helyi elnöke lehet az egyik alpolgármester. Helyben nem tartják kizártnak azt sem, hogy Tekauer Norbert is Csőzik helyettese lesz.
  • Hódmezővásárhely: a várost eddig kisebbségben vezető Márki-Zay Péter helyettese továbbra is Kis Andrea (MSZP) lehet, nagy kérdés, választanak-e majd másik alpolgármestert is. Sajtóértesülések szerint a balliberális polgármester megkezdte a tisztogatást a hivatalban, feltehetően a politikailag megbízható személyek pozícióba helyezése az önkormányzati cégeknél fog folytatódni.
  • Miskolc: akár három helyettese is lehet Veres Pál polgármesternek: a jobbikos Badány Lajos, az MSZP-s Mokrai Mihály és a szakszervezeti vezető Varga Andrea személyében.
  • Pécs: a Magyar Nemzet információi szerint a balliberális pártok benyújthatják a számlát Péterffy Attila megválasztott polgármesternek a Baranya megyei településen. Arra számítanak, hogy visszatérhet a hatalomba Kunszt Mária (DK), aki korábban volt már alpolgármester Pécsett, és helyettes lehet Nyögéri Lajos (MSZP) is. A politikust a Szekszárdi Járásbíróság 2013-ban nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért ítélte el, mert korábban valótlan tartalmú szórólapokat terjesztett Páva Zsolt polgármesterről.
  • Salgótarján: jelen állás szerint úgy néz ki, a korábbi két alpolgármester, Dániel Zoltán (DK) és Huszár Máté (MSZP) tovább dolgozik Fekete Zsolt polgármester mellett. Az sincs ugyanakkor kizárva, hogy újabb helyettest, esetleg helyetteseket is választhatnak.
  • Szombathely: a Vas megyei városban mindent vihetnek a szocialisták: azok után, hogy az MSZP Vas megyei elnöke, Nemény András az ellenzék jelöltjeként megnyerte a polgármester-választást, Horváth Attila, a szocialisták városi vezetője lehet az egyik, míg László Győző a másik alpolgármester.