Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés, amíg nincs jogerős kerületi eredmény

Budapest, 2015. február 25.
A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2015. február 25-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. február 25. A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városháza dísztermében 2015. február 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Nem tud megalakulni a Fővárosi Közgyűlés addig, amíg nem emelkednek jogerőre a kerületi polgármester-választások eredményei, mert csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele.
Vágólapra másolva!

A jogorvoslati határidőig több kerületi polgármester-választás eredményét is megtámadták, ezek egy részében már döntött a Fővárosi Választási Bizottság, egy részét pedig hétfőn tárgyalja, ám még ezek ellen a döntések ellen is lehetőség van bírósághoz fordulni.

A polgármester-választások eredménye jogerőre emelkedésének elhúzódása hatással van a Fővárosi Közgyűlés megalakulására is.

A 33 tagú Fővárosi Közgyűlésnek ugyanis a főpolgármesteren kívül a 23 kerületi polgármester a tagja, valamint tagja még a közgyűlésnek 9, kompenzációs listáról mandátumot szerző, polgármesterjelölt is. A 9 mandátumot a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában osztják szét a kompenzációs listák között.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Amíg azonban nincs jogerős eredménye a kerületi polgármester-választásnak, nem lehet a kompenzációs mandátumokat sem kiosztani.