Orbán Viktor: Mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekét kell dolgoznia

ORBÁN Viktor
Budapest, 2019. október 21. Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. október 21-én. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén. A kormányfő beszélt arról is, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz. 
Vágólapra másolva!

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó ülésén. A kormányfő beszédében az önkormányzati választást értékelve kiemelte:

pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekért kell dolgoznia, mert "a haza nem lehet ellenzékben".

Hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott - jelentette ki. Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját.

Orbán Viktor: Sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására, valamint aki tiszteli, és nem sértegeti a magyarokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon sikeres a családvédelmi akcióterv

Orbán Viktor elmondta, hogy

A munkanélküliség 3,4 százalékra csökkent, míg a gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. A kormány célja, hogy a foglalkoztatottság tekintetében legalább a csehországi szintet elérjük.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az államadósságon belül jelentősen csökkent a külföldi kitettségünk. Az EU-s kérdésekről azt mondta a kormányfő, hogy sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására, valamint aki tiszteli, és nem sértegeti a magyarokat.

Ehhez 150 milliárd forintra lenne szükség

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy

Magyarország rendelkezik egy klímapolitikai céllal, de csak akkor érhető el a 2050-es CO-mentesség itthon, ha ehhez nagyon komoly gazdasági segítséget kapunk. A kormányfő szerint 150 milliárd euróra van szüksége az országnak a teljes klímamentesség eléréséhez.

Kocsis Máté: Erről Sneider Tamást kérdezzék

Ezt követően az ellenzéki frakcióvezetők szólaltak fel. Ők a létrejött ellenzéki egységet méltatták.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a jobbikos Jakab Péternek azt üzente, hogy

Beszélt arról is, hogy a Jobbik Demszky Gábort segítette vissza a hatalomhoz. A Fidesz frakcióvezetője elmondta,

Arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni.

Arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, azt mondta, ilyet egy "anarchista fajankó" csinál, nem egy felelős politikus. Kocsis Máté jelezte: a kormánypárti frakciók az előttük álló időszakban segíteni fogják a kormány által meghatározott munkát, ezt az utat jelölték ki a választók, és ők ezt fogják járni.

Több ellenzéki képviselő nem bírt magával hétfőn Forrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: A Jobbiktól nem kérünk kioktatást

Orbán Viktor a frakcióvezetői felvetésekre elmondta, hogy

mindenkinek megköszöni a részvételt az önkormányzati választáson, természetesen az ellenzéki szavazóknak is.

Kereszténységből és erkölcsi dolgokból pedig nem kér kioktatást a jobbikosoktól, akinek az egyik képviselője beleköpött a holokauszt-emlékműbe a Duna-parton - hívta fel rá a figyelmet a kormányfő. A törökországi helyzetről azt mondta, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, majd pedig egy NATO-tagország oda bevonult, végül pedig az USA fegyverszünetet kötött a résztvevőkkel. A kormányfő kijelentette, hogy

Magyarország vállaljon pénzügyi felelősséget, hogy Szíria területén jöjjenek létre olyan városok, ahová a menekülteket le lehessen telepíteni - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor felidézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, és mindannak fényében nem fogadnak el tőle sem semmilyen kioktatást. Szólt arról is, hogy

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy jelenleg is több százmilliárd forintos fejlesztés van folyamatban, és a korábbi szerződéseket a kormány be fogja tartani.

Orbán Viktor egyébként furcsának tartja, hogy az MSZP nevében a nyugdíjemelésről beszélnek, mivel ők vették el a 13. havi nyugdíjat, miközben a jelenlegi kabinet mindent megtesz a nyugdíjak értékének a megőrzésében, és ez a jövőben is így lesz. A kormányfő szerint az ellenzék célja, hogy betiltsa azokat a lapokat, amik nekik nem tetszenek. Orbán Viktor szerint az ellenzéki vezetők arról beszéltek a hétfői felszólalásaikban, hogy a megválasztott ellenzéki vezetők folytassanak harcot a kormánnyal szemben.