A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselő-testülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó, hétfői ülésén. A kormányfő beszélt arról is, hogy a családvédelmi akcióterv lendületet vett, több mint 65 ezren kapcsolódtak be eddig. Az akcióterv lépései együtt 650 milliárd forint értékű támogatást tesznek ki, amely már megérkezett a családokhoz. 

A kormány álláspontja ismert: minden polgármesterrel és képviselőtestülettel együttműködik, amely maga is kész erre - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó ülésén. A kormányfő beszédében az önkormányzati választást értékelve kiemelte: pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekért kell dolgoznia, mert "a haza nem lehet ellenzékben".

Hangsúlyozta: a kormánynak külön elismerés, hogy az országban a kormányzó pártok megkapták a szavazatok több mint 50 százalékát. A kormány folytathatja a munkáját, a legfontosabb kérdésekben megerősítést kapott - jelentette ki. Hozzátette: folytatják a munkaalapú gazdaság, a családbarát Magyarország, a növekvő bérek, a tisztességes időskor, az otthonteremtés és a nemzetegyesítés politikáját.

Orbán Viktor: Sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására, valamint aki tiszteli, és nem sértegeti a magyarokatForrás: MTI/Kovács Tamás

Nagyon sikeres a családvédelmi akcióterv

Orbán Viktor elmondta, hogy a Magyar Falu Programra 1500 igénylés érkezett, míg a családvédelmi akcióterv programjaira több mint 65 ezren jelentkeztek. A munkanélküliség 3,4 százalékra csökkent, míg a gazdaság 5,2 százalékkal nőtt. A kormány célja, hogy a foglalkoztatottság tekintetében legalább a csehországi szintet elérjük.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az államadósságon belül jelentősen csökkent a külföldi kitettségünk. Az EU-s kérdésekről azt mondta a kormányfő, hogy sikerült olyan elnököt választani az EB élére, aki képes lehet a hibák kijavítására, valamint aki tiszteli, és nem sértegeti a magyarokat. 

Ehhez 150 milliárd forintra lenne szükség

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalására nemet mondott az EU, ami egy rossz döntés volt. Magyarország rendelkezik egy klímapolitikai céllal, de csak akkor érhető el a 2050-es CO-mentesség itthon, ha ehhez nagyon komoly gazdasági segítséget kapunk. A kormányfő szerint 150 milliárd euróra van szüksége az országnak a teljes klímamentesség eléréséhez.

Kocsis Máté: Erről Sneider Tamást kérdezzék

Ezt követően az ellenzéki frakcióvezetők szólaltak fel. Ők a létrejött ellenzéki egységet méltatták.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a jobbikos Jakab Péternek azt üzente, hogy ha erőszakot akar látni, akkor kérdezze meg Sneider Tamást, milyen érzés cigányt verni. Beszélt arról is, hogy a Jobbik Demszky Gábort segítette vissza a hatalomhoz. A Fidesz frakcióvezetője elmondta, Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb magyar kormányának feje volt. Arra szólította fel a DK elnökét, hogy szálljon le a magas lóról. Mint mondta, sem a szemkilövetéseket, sem a lovas rohamot soha nem fogják neki elfelejteni.

Arra, hogy Hadházy Ákos független képviselő megpróbálta megzavarni a miniszterelnök felszólalását, azt mondta, ilyet egy "anarchista fajankó" csinál, nem egy felelős politikus. Kocsis Máté jelezte: a kormánypárti frakciók az előttük álló időszakban segíteni fogják a kormány által meghatározott munkát, ezt az utat jelölték ki a választók, és ők ezt fogják járni.

Több ellenzéki képviselő nem bírt magával hétfőnForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor: A Jobbiktól nem kérünk kioktatást

Orbán Viktor a frakcióvezetői felvetésekre elmondta, hogy

mindenkinek megköszöni a részvételt az önkormányzati választáson, természetesen az ellenzéki szavazóknak is.

Kereszténységből és erkölcsi dolgokból pedig nem kér kioktatást a jobbikosoktól, akinek az egyik képviselője beleköpött a holokauszt-emlékműbe a Duna-parton - hívta fel  rá a figyelmet a kormányfő. A  törökországi helyzetről azt mondta, hogy az Egyesült Államok kivonult egy területről, majd pedig egy NATO-tagország oda bevonult, végül pedig az USA fegyverszünetet kötött a résztvevőkkel.  A kormányfő kijelentette, hogy Törökország célja, hogy a migránsokat Szíriába visszavigye, és ez egyben magyar érdek is. Magyarország vállaljon pénzügyi felelősséget, hogy Szíria területén jöjjenek létre olyan városok, ahová a menekülteket le lehessen telepíteni - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor felidézte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét is, és mindannak fényében nem fogadnak el tőle sem semmilyen kioktatást. Szólt arról is, hogy vannak aggasztó jelek Budapesten, mivel pont azt a Demszkyt akarják kitüntetni, akinek a vezetése alatt szétlopták a várost. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy jelenleg is több százmilliárd forintos fejlesztés van folyamatban, és a korábbi szerződéseket a kormány be fogja tartani. A Fővárosi Közgyűlés kezében van a döntés, hogy milyen fejlesztéseket akarnak a jövőben, és a kormány ehhez tartja majd magát.

Orbán Viktor egyébként furcsának tartja, hogy az MSZP nevében a nyugdíjemelésről beszélnek, mivel ők vették el a 13. havi nyugdíjat, miközben a jelenlegi kabinet mindent megtesz a nyugdíjak értékének a megőrzésében, és ez a jövőben is így lesz. A kormányfő szerint az ellenzék célja, hogy betiltsa azokat a lapokat, amik nekik nem tetszenek. Orbán Viktor szerint az ellenzéki vezetők arról beszéltek a hétfői felszólalásaikban, hogy a megválasztott ellenzéki vezetők folytassanak harcot a kormánnyal szemben.