Uzsorázás miatt börtönre ítélték Nyírpilis polgármesterét

Vágólapra másolva!
Csalás és uzsorázás bűntette miatt nem jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Beri Róbertet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilis független polgármesterét a Nyírbátori Járásbíróság hétfőn.
Vágólapra másolva!

Resán Dalma, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője közleményében azt írta: „B. R. vádlottat csalás és zsarolás, valamint háromrendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság".

Beri Róbert 2014-től a szabolcsi település polgármestereként

kihasználta a nehéz anyagi helyzetben lévő lakosok helyzetét.

Több embernek hitelre adott pénzt és élelmiszert úgy, hogy később havonta ötven százalékkal több pénzt kért vissza tőlük. Ezzel őket és családtagjaikat súlyos nélkülözésnek tette ki - ismertette a szóvivő.

Mivel a sértettek nem tudták visszafizetni tartozásukat, 2017. február 7-én este Beri Róbert megjelent egyikőjük házánál, pénzt követelt tőle és megverésével fenyegetőzött. A polgármester által követelt 105 ezer forintból a sértett végül 25 ezer forintot adott át.

Egy másik esetben, 2015-ben Beri Róbert - magát tulajdonosként feltüntetve - házat adott el egy házaspárnak 650 ezer forintért, amit a megállapodás szerint havonta 50 ezer forintos részletekben törlesztettek a vevők.

Ugyanezt az ingatlant 2016 februárjában egy másik házaspárnak is eladta a polgármester 600 ezer forintért.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyészség három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett.

Beri Róbert 2010 óta polgármestere a Nyírbátor közelében fekvő községnek. A 2019. október 13-i önkormányzati választáson újraválasztották.