Bakondi György: Ismét felerősödhet a migráció a zöld határos útvonalakon

2019.10.22. 10:14

Ismét felerősödhet a migráció a zöldhatáros útvonalakon a téli időszak közeledtével - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán.

Bakondi hozzátette, hogy az illegális bevándorlókat elsősorban azért sürgeti a tél, mert hideg időben szükségelhelyezéseik lakhatásra nem alkalmasak.
A folyamat megállításához szükséges lenne, hogy az Európai Unió a 2015 óta folytatott, elhibázott migrációs politikáján sürgősen változtasson, és hogy megoldásokat találjon a külső határok védelmére, az illegálisan Európában tartózkodók hazaszállítására. Ellenkező esetben az egyes országokban már torlódó migránsok, illetve a migránsok és a helyi lakosok között is konfliktusok veszélye állhat fenn - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, aki megjegyezte, hogy a nagy csoportokban utazó migránsok a határokon való átjutásnál is kihasználhatják a tömegben mozgás előnyeit. 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.Forrás: Foto:Gecse Noemi

Ahhoz, hogy a migráció ne tegye ki ilyen nyomásnak az európai belbiztonsági rendszert és szociális hálót, fontos segíteni azokat az országokat, amelyekből nagy tömegben indulnak útnak bevándorlók- tette hozzá Bakondi György.

A belbiztonsági főtanácsadó szerint valamennyi migrációs útvonalon egy nehezen áttekinthető, veszélyes helyzet van kialakulóban. A téli időszak sürgetése miatt tömegek érkeznek Európába. Az unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) hétfői jelentése szerint növekedés tapasztalható a főútvonalakon.

Bakondi szerint jelenleg feltehetően nagyon sok nem regisztrált, és közel 100 ezer regisztrált migráns mozog a balkáni útvonalon, akik jelentős része nagy valószínűséggel nem politikai menekült, hanem gazdasági bevándorló.