Böröcz László: az 1956-os forradalom kétszer is diadalmaskodott

Vágólapra másolva!
A véráztatta 20. századi magyar történelem fénypontját jelentő 1956-os forradalom és szabadságharc kétszer is diadalmaskodott - mondta a Fidelitas elnöke a Fidesz ifjúsági szervezete által a budapesti Széna téren megtartott kedd esti megemlékezésen.
Vágólapra másolva!

Böröcz László úgy fogalmazott:

Nem lehet eléggé nagyra becsülni az 1956 őszi események szerepét a régió mai szabadságában és

A 1956-os forradalmárokat méltatva a politikus arról is beszélt, hogy október 23. előestéjén azért vannak itt, hogy tisztelegjenek az akkor elnyomott, megszállt ország szabadságáért mindent kockára tevő elődök nagysága előtt.

Majd úgy folytatta: itt voltak 2006-ban is, amikor az országot és a fővárost akkor vezető kommunista utódpárt "könnygázzal, gumilövedékekkel, lovasrohammal tette felejthetetlenné" 1956 ötvenedik évfordulóját.

Az 1956 jelentőségét hangsúlyozva szólt arról is, hogy Cseh Tamás "talán két legnagyobb Budapest-balladáját" - a Széna tér és a Corvin-köziek címűt is - a szabadságharc ihlette. Erről megjegyezte, hogy

és ihletik évtizedekkel később is színházi és zenei művek hosszú sorát, Magyarországtól Olaszországig.

Ez a "popkulturális jelenlét" mutatja legjobban, hogy tizenévesként és huszonévesként miért a modern magyar történelem legjobban átélhető öröksége "az 56-os pesti srácok és pesti lányok kiállása", amely a világtörténelem egyik legnagyobb 20. századi hőstörténete - fogalmazott.

A Fidelitas elnöke azt mondta:

1956 fiataljai nem törődtek a fáradtsággal, a kilátástalansággal, hanem hittek a nemzet erejében és sokan életüket is feláldozták a szabad magyar jövőért - hívta fel a figyelmet.

A kormánypárti politikus, fideszes országgyűlési képviselő ünnepi beszédét az 1956-os forradalomról írt olasz dal első sorait is idézve úgy zárta: "Tisztelet a hősöknek!; "Avanti ragazzi di Buda, Avanti ragazzi di Pest!" (Előre budai srácok, előre pesti srácok!).

A beszéd után Böröcz László és Borbély Ádám, a Fidelitas fővárosi elnöke megkoszorúzta a Széna téri 1956-os emlékművet. Az ünnepséget a forradalom emlékére írt színpadi előadás zárta, amelyet a Fidelitas fővárosi tagjai és színészhallgatók adtak elő.